Mesajı Okuyun
Old 30-10-2009, 22:13   #9
concept

Alıntı:
Yazan Özgür KARABULUT
Sayın Bertali;

Kıymet takdir raporu ilgililere tebliğ edilip kesinleşmesi akabinde satış isteyebilir ve satış kararının sonrasında satış ilanını düzenleyebilirsiniz. Kıymet takdir raporu kesinleşmeden satış kararı nasıl verildi, merak ettim doğrusu?

Ayrıca bu usulsüzlük başlı başına ihalenin feshi sebebidir.

Öte yandan mesajınızın ikinci cümlesini anlamadım:

"Kıymet takdiri raporuna itiraz olmadığını varsaydığımızda" demişsiniz de ilanla birlikte raporu tebliğ alanlar itiraz haklarını ne zaman kullanacaklar? Tebliğ aldıkları tarih ile satış günü arasında yedi günden daha az bir zaman var ise ne olacak? Bu durumda, hususun usulsüzlük, bu usulsüzlüğün de ihalenin feshi nedeni olduğunu kabul etmek gerekir.

Saygılarımla...

Bahsetiğim olayda, Tapudaki bir kısım takyidat sahiplerine kıymet takdiri raporu tebliğ edilmiş ve kesinleşmiştir. Daha sonra satış kararı verilmiştir. Ancak tapudan gelen son durum üç ay öncesine ait olduğu için bir kez daha son durum sorulmuş ve ek hacizler ortaya çıkmıştır. Satış tarihine bir ay kadar süre kalmıştır. Sorun bu ek hacizlere yönelik kıymet takdiri raporunun "satış kararı alındığı için" satış ilanı ile birlikte tebliğ edilmesinin mümkün olup olmadığıdır. Mümkün değildir denirse sanırım satış tarihi yenilenecek.

Ben yukarıdaki görüşlerden kıymet takdiri raporunun satış ilanı ile birlikte tebliğ edilmesinin tek başına ihalenin feshi veya satış tarihinin yenilenmesi sebebi olmayacağı kanaatindeyim. Zira kıymet takdiri raporunun tebliğinden maksat ilgililere yasal itiraz hakkının tanınması ile ilgilidir. Satış gününden önce kıymet takdiri raporu kesinleşirse kanuna aykırı herhangi bir durum söz konusu olmaz; satış gerçekleşir; ancak itiraz olursa ve kıymet takdiri raporu itiraza rağmen ihale tarihine kadar kesinleşmeze bu husus ihalenin tek başına feshi sebebi olabilir diye düşünüyorum.

İcra müdürlüğünden; kıymet takdiri raporunun satış kararından sonra ortaya çıkan ilgililere satış kararı ile birlikte tebliğini talep ettim ve dosya incelemeye alındı. Sanırım uygulamayı önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz.