Konu
:
Vasiyet Etme Kastıyla Çek Keşidesi
Mesajı Okuyun
26-10-2009, 12:28
#
5
Av.Rıdvan Ergün
Alıntı:
Yazan
Av.Feridun Yurtsever
Sayın Dekortiko,
TTK m. 712 hükmü, "
Çekin tedavüle çıkarılmasından sonra keşidecinin ölümü veya medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi yahut iflası çekin muteberliğine halel getirmez
." şeklindedir. Buna göre elinizdeki çek sadece keşidecinin ölümü nedeniyle geçersiz hale gelmemiştir. Ancak mesajınızda belirttiğiniz üzere, ibraz süresine ilişkin bir sorun bulunmaktadır. Buna ilişkin olarak da çekin ibraz müddetinden sonra görebileceği işlemlerin, olayınızda da uygulanacağını düşünüyorum. Bu konuda ayrıntılı bilgiler aşağıda linkte bulunmaktadır.
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=41013
Ayrıca çek üzerinde böyle bir kayıt mı var?
Hayır çek üzerinde öyle bir kayıt yok. Taraflar arasındaki ilişki böylye gelişmiş. O yüzden ibraz edilmeden bir yıl kadar çek elde kalmış.
Şimdi süresinde bankaya ibraz edilmeyen çek, 818 Sayılı Borçlar Kanunu m.457 deki “adi havale” niteliğindedir ve 68/1 deki belgelerden değildir. Süresinde bankaya ibraz edilip zamanaşımına uğrayan çek, “arada temel ilişki varsa” yazılı delil başlangıcıdır; aksi taktirde TTK 644 e tabidir. Lehdar ile keşideci arasında temel ilişki olacağından lehdar TTK 644 sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanamaz. Yine hamil ile işbu hamile çeki ciro eden ciranta arasında da temel ilişki olduğundan çek, bu kişiler arasında da “yazılı delil başlangıcı” kabul edilecektir.
Çekin "ölümümden sonra tahsil edersin" diyerek verilmiş olması, ölüme bağlı bir işlem olarak vasiyetnamenin şekil şartlarını taşımıyor. Dolayısıyla çeki adi havale veya yazılı delil başlangıcı olarak kabul etsek de; temel ilişkiyi nasıl ispatlayacağız?
Av.Rıdvan Ergün
Üye Kimliği
Av.Rıdvan Ergün İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Rıdvan Ergün İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Rıdvan Ergün İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın