Mesajı Okuyun
Old 23-10-2009, 12:53   #8
elevent

Varsayılan içtihat değişmedi diye düşünüyorum.

Eski ceza kanununa ait konunuza benzer bir kararı aşağıya kopyalıyorum. Bu kararda sanık eski ceza kanununun 342/1 maddesi gereğince cezalandırılıyor. Yani memur olmayan kişinin resmi evraktaki tahrifatı. Yeni kanunda 204/1 aynen bunu düzenliyor. Yani benim fikrim bu konuda değişen bir içtihat yok. Yeni kanunun madde numaraları değişti sadece.

Esas : 2002/16643
Karar : 2003/7411
Tarih : 23.10.2003

Sanığın kendisinden olmayan çocuğu, kendisininmiş gibi sahte içerikli mernis doğum.tutanağı düzenlenmesini sağlanıp nüfus idaresini kandırarak nüfusa tescil ettirdiğinin iddia olunması karşısında; eyleminin sübutu halinde TCK.nun 342/1, 80. maddelerinde yazılı suçu oluşturacağı; bu suçla ilgili davaya bakına görevinin üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu gözetilmelidir.

Yalan beyanda bulunmak suçundan sanık Mafiye hakkında yapılan duruşma sonunda: Mahkumiyetine dair (Havza Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 30.5.2001 tarihli hükmün temyizen tetkiki Üst Vezirköprü C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığından bozma isteyen 27.6.2002 tarihli tebliğname ile 10.7.2002 tarihinde daireye gönderilmekle okunarak gereği görüşülüp düşünüldü:

Sanığın, kendisinden olmayan çocuğu, kendisininmiş gibi sahte içerikli mernis doğum tutanağı düzenlenmesini sağlayıp nüfus idaresini kandırarak nüfusa tescil ettirdiğinin iddia olunması karşısında; eyleminin sübutu halinde TCK.nun 342/1, 80. maddelerinde yazılı suçu oluşturacağı, bu suçla ilgili davaya bakma görevinin üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu gözetilmeden duruşmaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması,

Bozmayı gerektirmiş, Üst O. Savcısının temyiz itirazı ve tebliğnamedeki düşünce bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün açıklanan nedenle (BOZULMASINA), 23.10.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Corpus