Mesajı Okuyun
Old 22-10-2009, 13:02   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

Alıntı:
Yazan av.murat kılıç
Soruyu görünce benim de aklıma bir soru geldi. Şimdi soruyorum;
Bir limited şirketin ortağı ve yetkili müdürü olan avukat limited şirketin işleri için kendisine vekalet verebilir mi? Verirse hem vekalet veren hem vekalet alan kendisi olacağından nasıl olur? Bu durum hukuka uygun olurmu?

Sorunuz hukuk tekniği bakımından geçersiz bir sorudur.

Limited şirket müdürlüğü, avukatlık ile bağdaşmayan işlerdendir. Bu nedenle avukat, limited şirket müdürlüğü yapamaz.

Öncelikle bu durumun düzeltilmesi gerekir.

Alıntı:
Yasak Haller

Avukatlıkla birleşemiyen işler:

Madde 11 – Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.

Avukatlıkla birleşebilen işler:

Madde 12 – (Değişik: 22/1/1986 - 3256/3 md.)

Aşağıda, sayılan işler 11 inci madde hükmü dışındadır:

a) Milletvekilliği, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği,

b) (Değişik : 2/5/2001 - 4667/9 md.) Hukuk alanında profesör ve doçentlik, (1)

c) Özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık,

d) Hakemlik, tasfiye memurluğu, yargı mercilerinin veya adli bir dairenin verdiği herhangi bir görev veya hizmet,

e) Kamu iktisadi Teşebbüsleri Hakkında 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede başka iş veya hizmetle uğraşmaları yasaklanmamış bulunmak şartıyla; bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren İktisadi Devlet Teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve iktisadi Devlet Teşekkülleri ile Kamu İktisadi kuruluşları dışında kalıp sermayesi Devlete ve diğer kamu tüzelkişilerine ait bulunan kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği, denetçiliği,

f) Anonim, limited, kooperatif şirketlerin ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık,

g) Hayri, ilmi ve siyasi kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği,