Mesajı Okuyun
Old 19-10-2009, 12:03   #4
Av.Özgür KARABULUT

Alıntı:
Yazan Av.Özlem PEKSÜSLÜ
Merhaba,

Zamanaşımına uğramış çeke dayanarak ilamsız takip başlattım.Çekte keşide yeri Burdur.Borçlunun adresi de Burdur.

Fakat borçlunun Antalya da ikamet ettiğini öğrendiğimiz için ödeme emrini Antalya' ya gönderdim.Vekili itiraz etmiş.Ödeme emrini aldıklarını fakat borçlunun adresinin İzmir olduğunu belirterek yetki itirazında bulunmuş.

Yetki konusunda takıldım.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Merhaba;

Ben genelde (yetki itirazının yerinde olup olmadığına baktıktan sonra) çok umutlu değilsem, zaman kaybını önlemek açısından dosyayı yetkili icra dairesine gönderiyorum.

Yetki hususunu değerlendirirken;

İ.İ.K. md. 50'nin göndermesiyle İcra Dairelerinin yetkisi H.U.M.K.'un yetkiye ilişkin hükümlerine göre belirlenir
Alıntı:
Madde 50 - Para veya teminat borcu için takip hususunda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun yetkiye dair hükümleri kıyas yolu ile tatbik olunur. Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı icra dairesi de takibe salahiyetlidir.
Bu atıfa göre; HUMK md. 10 hükmü olaya uygulanabilir:

Alıntı:
Madde 10 - Dava, mukavelenin icra olunacağı veyahut müddeaaleyh veya vekili dava zamanında orada bulunmak şartiyle akdin vuku bulduğu mahal mahkemesinde de bakılabilir.

Bu madde de B.K.'nın 73. maddesini gündeme getirir:

Alıntı:
Madde 73 - Borcun ifa edilmesi lazım gelen yer, iki tarafın sarih veya zımni arzusuna göre tayin edilir. Hilafına bir şart mevcut olmadığı surette aşağıdaki hükümler tatbik olunur;

1 - Borç bir miktar paradan ibaret ise tediye alacaklının verme zamanında mukim bulunduğu yerde vukubulur.

Sonuç olarak; İİK md. 50, HUMK md. 10 ve BK md. 73'ün birlikte değerlendirilmesi ile alacaklının ikametgahı icra dairesinde takip yapılabilir, diye düşünüyorum

Saygılarımla..