Mesajı Okuyun
Old 19-10-2009, 10:19   #15
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan eser_29
Askerliğimi kısa dönem olarak yaptığım komutanlıkta "adet" olarak her kısa döneme bir şey yaptırılıyormuş. Kimi kısa dönem tertibe 4 adet bilgisayar bağışlatılmış, kimisine Atatürk silüeti ve büyük bayrak direği yaptırılmış, kimisine ise tören alanına kocatepe hücumumu simgeleyen bir anıt yaptırılmış...

Biz askere ilk başladığımızda burada albay olan komutanın her döneme mutlaka birşey yaptırdığını, bizimde birşeye hazırlıklı olmamızı söyledi askerler. Gün geldi söz konusu albay bizim tertibi toplayıp bölükte bir topraklık alana götürdü ve burada "Sizden önce gelen her kısa dönem askerler bu bölüğe birşeyler yaptı,öyle gittiler hatıra olarak. Sizdende böyle bir hatıra bekliyoruz, ben sizin yerinize bu alana çim saha yaptırmanızı düşündüm. Etrafı halı saha misali telli, kaleli çim saha yaptırın aranızda organize edin vs." minvalli bir konuşma yaptı. O gittikten sonra bölük komutanı bizlerle konuşup bu sahayı yaptırsanız iyi olur çocuklar dedi.

Kısaca demek istediğim psikolojik olarak bizleri bu işi yapmaya mecbur ettiler. Bir nevi tehdit yolu ile. Zira askere giden kişi ben 100-200 vereyim bölüğe saha yapılsın diye gitmiyor; doğal olarak hayatın olağan akışına ters olan bu işin karşılığını hukuken ne şekilde elde ederiz onu sormak istiyorum ? Mesela verdiğimiz paraları alabilir miyiz ? Komutanlardan bize bu işi zorla yaptırdıklarından ötürü askeri yargıda şikayetçi olabilir miyiz ? Ya da "askerliğe soğutma" suçunu işlediklerini iddia edebilir miyiz ? Zira Türk ordusunun komutanı kısa dönem askerleri "para babası" görüp her döneme mutlaka bölük içine birşeyler yaptırıyorsa bunda bir terslik vardır diye düşünüyorum. Sizlerden bu konuda bir fikir alışverişi yapmanızı bekliyorum.

Sayın meslektaşım,

Eleştrinizde haklı olabilirsiniz. Eğer gerçekten vatani görevini yapan askerlere örtülü ya da açık bir şekilde manevi baskı yapılarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin "asla" tasvip etmeyeceği bir şeyi yaptıranlar olmuş ise, hakikaten ortada normal olmayan bir durum var.

"Zamanında itiraz etseydiniz" veyahut "vermeseydiniz!" gibi eleştirilere katılmıyorum.

Benim anlayamadığım ve açıkçası merak ettiğim husus şudur: Çim saha öyle saklanacak, gizlenecek bir şey değildir. Yapıldığı zaman veya yapılmadan önce üst komutanlara (özetle kuruma) bilgi verilmesi gerekir. O arazi komutanın babasının malı değil ki buraya çim saha yapalım diyebilsin. Mutlaka önce ve sonrasında gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Bilgilendirme varsa eğer bu durumda da mutlaka konu hukuki temele oturtulmuş olmalıdır. Ya sizler bağışladığınızı yazılı olarak ve imzanız ile tasdik etmişsinizdir ya da benzeri bir hukuki işleme tabi tutulmuşsunuzdur.

Konu kanaatimce hassas bir iddiaya dayalıdır.


Çünkü evvela bu tür bir ithama neden olan eylem hakikaten kurallara aykırı bir şekilde yapılmış ise, onurla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerine bir hakaret teşkil eder.

Çim sahanın yapılışında kullanılan malzemelerin alınması, paraların toplanması, ödemelerin yapılması vs. tarafınızdan (30 asker) olmuş ise, muhakkak bunları kanıtlayabilirsiniz.

Ancak ispat edemeyeceğiniz bir konu için de şikayet etmeniz doğru olmaz düşüncesindeyim.

Tüm bunların dışında şahsi kanaatim; Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratacak en küçük hareketten uzak durmak gerekir. Eğer askerlik ödevini vatan borcu olarak yapıyorsak, bu borcun içinde canımız da söz konusu ise, verdiğimiz para için kuruma zarar vermemek doğru olur.

Yok eğer siz parayı toplayanların ayrıca bir de Kurumdan saha için para tahsil ettiler kanaatindeyseniz bu durumda ise durmayın şikayet edin! Çünkü bu son durum tamamen farklıdır.