|
|
|
|
Sayın Adli Tıp
İlginiz için tesekkur edıyorum
İş akdinin feshi konusunda bır tanıgımız var Bu tanık isverenın işciye küfür ettigini ve işyerinden kovdugunu söylüyor
Ibranamenın gecerlı olmadıgı konsunda SGK kayıtları yeterli midir.İbranamede belirli bir rakamın olmayışı 'Tum haklarımı aldım' ıbaresi konususnda Yargıtay yorumları nedır Şimdiden tesekkurler
|
|
 |
|
 |
|
Sayın kalem59;
İş hukukunda ibraname çok tartışılan bir konu. Yargıtay'ın kararları dönemsel olarak değişmekte. Son bir yıl içerisinde de bir dönem yeni bir içtihat geliştirip, kısa süre sonra eski içtihatlarına döndüler. İş hukukunda ibraneme konusunuda Borçlar Kanunu Tasarısında (419. madde) bir düzenleme getiriliyor. Yargıtay da Tasarıdaki düzenlemeyi ilke olarak uyguluyor.
Yanlış hatılamıyorsam, son içtihatlar şu şekilde: İbranamede rakam varsa makbuz niteliğinde, rakam yok da alacak kalemler tek tek yazılmışsa geçerli kabul ediliyor. Ama her halükarda ibranameye çekinceyle yaklaşılıyor ve borcun ödemeyle sona ermiş olması aranıyor.
Sizin olayınızda bence olay gayet açık. Bir defa iş akdi devam ederken imzalanan bir ibraname var ki, bu bir geçersizlik sebebi.
Diğer yandan işçinin işvereni ibra edebilmesi için, bir alacağının olması şart. İbranamedeki ve ibranameyle olan çelişkiler, kesin geçersizlik nedenidir. İş akdi kesintisiz devam eden bir işçinin kıdem tazminatı alacağı doğamayacağı için, ibra etmesi de mümkün değil.
Bu ihtimal (sanırım) sadece işçinin emekli olup işe kesintisiz devam etmesi halinde mümkün olabilecektir. Sizin davanızda böyle bir durum da yok, anlaşılan.
Bu sebeple, iş akdinin işçi tarafından 24. maddeye göre haklı olarak feshedildiğini ispatladığınızda, tüm hizmet süresini kapsayacak şekilde kıdem tazminatını alacağınızı tahmin ediyorum.
Saygılar,