Mesajı Okuyun
Old 12-10-2009, 18:05   #2
Av.Özgür KARABULUT

Alıntı:
Yazan Mehmet Demirezen
Sayın Meslektaşlarım
Müvekkil ipotek alacağını tapuda temlik alıyor.

Daha sonra ipotekli gayrimenkulün satışı isteniyor ve kıymet takdiri tapuda ipotek alacağını müvekkile temlik edene tebliğ ediliyor.

Buna neden olan da tapu dairesi.İcra Müdürlüğü tapudan ipotek alacaklısının adresini istiyor ancak her nasıl olduysa Tapu Dairesi ipoteği temlik alan müvekkilin değil temlik edenin adresini bildiriyor. Bu durumda kıymet takdiri tarafımıza tebliğ edilmeden ipotek alacağını temlik edene tebliğ edilerek kesinleşiyor.

Benim sorum bu durumda
1-Satışı durudurmak için ne yapabilirim.

2-Burada kıymet takdiri usulüne uygun tebliğ edilmiş sayılırmı?

3-Birde Tapu dairesinin sorumluluğu yoluna gidebilirmiyim?

Saygılarımla.

Merhabalar;

İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte paraya çevirme işlemlerinde, 150/G maddesi göndermesi ile "92 nci maddenin üçüncü fıkrası ve 93, 96, 97, 97/a, 98 ve 99 uncu maddeler ile 112 den 137 nci maddeye kadar olan hükümler" kıyas yolu ile uygulanır.

Buna göre 128. maddede anılan kıymet takdirinin yapılması ve ilgililere tebliği ve 128/A maddesinde anılan kıymet takdirine ilişkin şikayet hükümleri kıyasen uygulanmalıdır.

Kanun metninde; "Kıymet takdirine ilişkin rapor borçluya, haciz koydurmuş alacaklılara ve diğer ipotekli alacaklılara tebligatın yapıldığı icra dosyasındaki, ayrıca bildirilmiş bulunması hali müstesna olmak üzere, tapudaki mevcut adresleri esas alınmak sureti ile tebliğ edilir." ve "Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer, raporun tebliğinden itibaren yedi gün içinde..." denilmektedir. Daha önce karşılaşmamış olmakla birlikte kıymet takdirine itiraz için yedi günlük sürenin (tarafınıza tebliğ edilmesi gerektiği halde edilmemesi nedeniyle) öğrenme tarihinizden itibaren başlaması gerekir, diye düşünüyorum. İcra Mahkemesi'ne yapacağınız itirazınızı icra dosyasına bildirerek satışı öteleyebilirsiniz gibi geliyor bana. Yani kıymet takdiri usulüne göre tebliğ edilmiş sayılmamalıdır.

Tapu Dairesinin sorumluluğu yoluna eğer (ipotek temliği taşınmazın tapu kaydına şerh edilmiş ise ve) yukarıdaki yöntemler sonuçsuz kalır ve zarar unsuru gerçekleşirse gidilebilir, gibi geliyor.

Saygılar...