|
Sayın Katılımcı;
Öncelikle, kayınpederiniz ile aynı evi paylaşan eş ve çocuk en yakın aile mahkemesinden şiddet görmekte olduklarına ilişkin olarak, koruma kararları verilmesini isteyebilirler.Buna göre şiddet uygulayan aile bireyinin;
a) Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması,
b) Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin birlikte ya da ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,
c) Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,
ç) Aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi,
d) Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi,
e) Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması,
f) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması, gibi örnek kararlardan birinin ya da bir kaçının alınmasını isteyebilirler.
Şiddet görmekte olduğunu ve şiddet tehdidi altında olduğunu idda etmesi yetirlidir. Bu konuda tanık beyanlarına ve varsa darp raporlarına da dayanabilir.
*Yine açılmış olan boşanma davasında, kadın evden ve ev eşyalarından kendisinin yararlanmasına karar verilmesini isteyebilir.
*Yine o boşanma davasının içinde, kendisi ve 18 yaşından küçük çocuğu için TEDBİR nafakasına hükmedilmesini isteyebilir. Yine çocuğunun velayetini de talep edebilir.
*Çocuk 18 yaşından büyük ise, annesi aynı dava içinde çocuk için de nafaka talep edemez. 18 yaşını dolduran çocuk kendisi ayrı bir yardım nafakası davası, öğrenim görmekte olduğu için babaya karşı açmalıdır.
*Tüm bunlardan ayrı olarak da ayrıca, kadın, ortak konut için tapuya müracaatla "aile konutu" şerhi aldırabilir. Yararınadır. İlgili belgeler aşağıdadır.
İstenen Belgeler
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.
İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum .....ilçesi, .....Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2008 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.
İşlemin Mali Yönü
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir.
*Kayınpederiniz açtığı davada boşanmaya neden olan olaylarda eşinin KUSURLU olduğunu ispatlamak zorundadır. İspatlayamaz ise, davası reddedilecektir.
Sayın Katılımcı;
Maddi durumunuzun elverişli olmadığını beyan etmişsiniz. Anneniz davanın görülmekte olduğu yer il barosuna başvururak, kendisine ücretsiz olarak avukatlık hizmeti verilmesi için başvuruda bulunabilir.
Bu hakkından yararlanmalıdır.
Saygılar.
|