02-10-2009, 12:46
|
#4
|
|
Sayın Meslektaşım,
Çekin bankaya ödenmesi için ibrazı aynı zamanda bankanın karşılıksız çekten dolayı ödemekle zorunlu olduğu meblağa ilişkin talebi de içerir. Yasanın 10. maddesinde açıkça "süresinde çekin bankaya ibrazı.." denilmektedir. Süresinde çeki bankaya ibraz eden kişiye banka, 10. m den doğan meblağı ödenmekle yükümlüdür.
Çek arkasında bulunan karşılıksız kaşesi ise , çek aslının ödeme için bankaya sunulduğunun yazılı delilidir. Bunun aksini, çek aslının ibraz edilmediğini banka ispat etmek zorundadır.Örneğin karşılıksız kaşesinin sahte olduğunu ispat ederek gibi.
Bankanın her çek yaprağından doğan ödeme yükümlülüğü, çekin karşılıksız çıktığı anda doğmaktadır. Banka bu tarihte ödeme yapmamakla temerrüde düşmüş olur. Bu nedenle faizden de sorumludur.
Bankalar, çekin karşılıksız çıktığı anda, 10. m den doğan sorumluluktan kurtulmak için yine kaşe şeklinde kısmi ödemenin kabul edilmediği şerhini düşmektedir. Şerh altına da imza attırmaktadır. Ancak bu halde dahi, sonradan bankaya karşı icra takibi yapmak ve faiziyle birlikte sorumşu olduğu miktarı istemek mümkündür. Zira, bankanın sormlu olduğu miktar kısmi ödeme olduğundan bunun kabulüne zorlanması mümkün değildir. Kısmi ödemenin kabul edilmemesi feragat edildiği anlamına da gelmemektedir.
Kimi bankaların da, kısmi ödemenin kabul edilmediği şeklindeki şerh yerine " bankanın ödemekle sorumlu olduğu meblağdan feragat edildiği" yazılı kaşe vurulmaktadır yine altına imza alınmaktadır. Ancak bu halde dahi, feragat ayrı yazılı belgeye dayanmadığından geçersiz sayılacağına dair Yargıtay kararı mevcuttur.
İcra takibine konu ettiğiniz çekte karşılıksız kaşesi dışında başkaca kısmi ödemenin kabul edilmediği, bankanın ibra edildiği veya feragat edildiği yönünde şerh düşülüp düşülmediğini yazmamışsınız . Ancak , bankanın çek aslını ibraz edilmediğine dair itirazı İcra Mahkemesinde açacağınız itirazın kaldırılmasında, çek arkasındaki karşılıksız kaşesi ile dayanaksız kalacaktır. Müvekkiliniz çek aslını karşılıkısz kaşesininvurulduğu anda bankaya ibraz etmişti. Bu tarihteki ibraz ile, bankanın sorumlu olduğu miktar da talep edilmiştir.
Aynı şekilde karşılaştığım itirazlardan dolayı, banka %40 tazminata mahkum edilmiştir.
|