27-09-2009, 19:35
|
#1
|
|
Yabancı Plakalı Araç- Yeşil Kart Sigortası- Güvence Hesabı
Merhabalar...
Müvekkile ait araç kendi şeridinde seyir halinde iken karşı yönden şerit ihlali yaparak gelen yabancı plakalı araçla çarpışarak trafik kazası gerçekleşiyor. olayda müvekkilin aracı tamamen kullanılamaz hale geliyor.
Olaydan hemen sonra durumu Motorlu Taşıtlar Bürosuna ihbar ederek hasar ve zarara ilişkin tazminat talebinde bulunduk..
Motorlu Taşıtlar bürosunun yapmış olduğu neticesinde söz konusu kazaya sebebiyet veren yabancı plakalı aracın Yeşil kart sigortasının bulunmadığı bu nedenle herhangi bir tazminat ödemesinin yapılamayacağına dair tarafımıza bilgi verilmiştir.
Kaza sırasında söz konusu yabancı plaka sayılı aracın Trafik tescilde herhangi bir kaydı bulunmadığından soruşturma dosyasında salt yabancı plakalı araç sürücüsünün ifadelerinde söz konusu aracın X şiketine ait olduğu X şirketinde kendisinin şoför olarak çalıştığını, ve X şirketinin kendisine CMR poliçesi dışında herhangi bir belge fatura veya ruhsat vermediğini bu CMR poliçesi ile Irak'a aracı sevkettiğini belirterek ilgili CMR poliçesini soruşturma dosyasına ibraz etmiştir.
Akabinde hemen mahkemeden zarar ve hasarın bilirkişi marifetiyle tespitine ilişkin istemde bulunup zarar ve hasar miktarı tespit edilerek araç şoförü ve kaza tutanağında adı geçen şirket borçlu gösterilerek ilamsız takip yapmak suretiyle icra takibine girişilmiştir.
borçlu şirket yasal süresi içerisinde itiraz ederek; takibin durdurulmasını sağlamış açılan itirazın iptali davasında
mahkemece yapılmakta olan yargılama sürecinde söz konusu ceza dosyasındaki delillerin hukuk dosyası açısından kesin delil oluşturduğunu, kazaya karışan araçta ele geçirilen CMR poliçesinde şirketin imzalı kaşelerinin bulunduğunu, bütün bunların yanında şirketin adam çalıştıran yönünden de sorumlu olması gerektiğini belirttik, ayrıca tüm ülke çapında gümrük giriş çıkış kayıtlarının araştırılarak söz konusu aracın hangi gümrükten girişinin yapıldığının, aracın yurda kim yada kimler tarafından sokulduğunun, tespitini istedik yapılan araştırmalarda böyle bir aracın yurt içine girişinin yapılmadığı, hatta yurt içinde bulunmadığı yönünde yazılar geldi. (Müvekkilin beyanına göre kazaya sebebiyet veren araç bir vidanjör olup muhtemelen yurt dışından başka bir araç üzerinde taşınarak gelmiştir)
Borçlu şirket söz konusu araçla ilgilerinin olmadığını, araç şoförünün şirkette istihdam edilmediğini, CMR poliçesindeki taşıyıcı firma alanındaki kaşenin kendi şirketlerine ait kaşe olduğunu ancak kaşe altındaki imzaların kendi şirket yöneticilerine ait olmadığını borçlu bulunmadıklarını davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuşlardır.
Bu hususta öncelikle şirket yetkilileri hakkında soruşturma dosyasını ve mahkeme dosyasındaki imza sirkülerini delil göstererek sahtelikten dolayı suç duyurusunda bulunmayı düşünüyorum.
bu aşamadan sonra kafama takılan bir kaç mevzu var
1-) Aracın Yeşil kart sigortasının bulunmamasından dolayı Motorlu Taşıtlar Bürosu aracılığıyla veya doğrudan Güvence Hesabına müracaat etme olanağımız var mı? müracaat sonucunda Güvence Hesabının Tazminat ödeme zorunluluğu var mıdır? (Her nekadar ZMMS ppoliçesi bulunmayan araçların vermiş olduğu maddi hasarlar dan Güvence Hesabı ödeme kapsamı dışında tutulsada )
Yeni yapılan değişikliklerle çıkarılan Güvence Hesabı Yönetmeliğinin 9 md (2) dikkate alınarak "Ayrıca Hesaba, Yeşil Kart Sigortası kapsamında Türkiye sınırları içinde meydana gelen zararlardan dolayı Büroca tekemmül ettirilen hasar dosyalarının tazminat ödemesi için Büro tarafından da başvurulabilir." Maddi hasara ilişkin Motorlu Taşıt Bürosunun tazminat talebinde bulunması gerekmez mi?
2-) Davanın ispatı açısından aracın başka bir araç üzerinde taşınarak geldiğini ispat için ne tür yollara başvurmamızı önerirsiniz
3-) Olayda CMR poliçesinde Gönderici firma olarak başka şirket ismi geçmektedir. Duruşmada biz gönderici firmadan söz konusu aracın kime ait olduğunu ve taşıyıcısının kim olduğunu yurda ne şekilde sokulduğunu, yurda giriş işlemlerinin kim yada kimler tarafından yapıldığı hususunda müzekkereyle bilgi talebinde bulunduk. Bu gönderici firmanın yazıya olumsuz cevap vermesi durumunda neler yapılabilir.
İlginiz için şükranlarımı sunuyorum...
Av. Selim HARTAVİ
|