Mesajı Okuyun
Old 19-09-2009, 10:32   #1
av pınar

 
Varsayılan emekli sandığında yapılan askerlik borçlanması

Devlet memuru olarak çalışmakta olan A 15 yıl kadar önce o dönemde geçerli indirimli askerlik borçlanması uygulanasından faydalanmak için o dönemde çalışmakta olduğu kamu kurumuna dilekçe ile başvuruda bulunuyor ve başvurusu Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor. Ancak o dönemde herhangi bir cevap gelmediğinden borçlanma ödemesi yapılmıyor.
Şubat 2009 'da emeklilik olduktan sonra Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden daha önce askerlik borçlanması için yaptığı başvurunun işleme alındığı, 8.500 TL borcun emekli maaşından kesileceği; kesinti yapılmasını istemiyor ise talebini 30 gün içerisinde yazılı olarak bildirmesi yönünde bir yazı tebliğ ediliyor. Bu yazıya kendisinin indirimli dönemde borçlanma talebinde bulunduğunu bu şekilde hesaplansa idi daha düşük bir tutar ödeyeceğini belirterek başvuru döneminde uygulanan şekilde borçlanma yapılmasını talep ettiğini bildirmiştir. Ancak ilgili kurumca verilen cevapta indirimli borçlanma başvurusu süresinden sonra yapılmıştı, ayrıca 30 gün içerisinde borçlanma yapılmasını kabul etmediğine ilişkin beyanda bulunmadığı için 8.500 TL maaşınızdan kesilecektir denilmiştir.
İlgili yönetmelikte 30 gün içerisinde borçlanma talebi bir kereye mahsus olarak yazılı başvuru ile geri alınabilir denilmektedir. Ancak A'nın dilekçesinde borçlanma yapılmasın değil indirimli tarifeden yapılsın beyanı mevcuttur. Normal tarife üzerinden borçlanma yapılmasını istemediği halde kesinti yapılması dava ile engellene bilir mi? Araştırmama rağmen herhangi bir yargı kararı bulamadım.
İyi çalışmalar .