Konu: boşanma
Mesajı Okuyun
Old 09-09-2009, 10:23   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

1)Şiddet uygulayan, tehdit ve hakarette bulunan ve ruh sağlığının yerinde olmadığını belirttiğiniz babanıza karşı, anneniz öncelikle, en yakın aile mahkemesine müracaat ederek, tedbir kararlarının alınmasını isteyebilir.Örnek tedbirlerden bir veya bir kaçına ve özellikle (f) bendindeki tedbir önleminin alınmasına karar verilmesini talep edebilirsiniz.

Kusurlu eşin veya diğer aile bireyinin;

a) Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması,

b) Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin birlikte ya da ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,

c) Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,

ç) Aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi,

d) Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi,

e) Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması,

f) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması.


2) Anneniz boşanma davası açabilir. Dava içinde eşinin hakaretlerini, şiddet uyguladığını,aile birliğinin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmediğini dolayısıyla eşinin KUSURLU olduğunu kanıtlayacaktır.

MANEVİ TAZMİNAT, kişilik hakları dövme, hakaret, aldatılma vs.. gibi nedenlerle zarar gören eşin isteyebileceği tazminat türüdür. Davanızda babanızın kusurlu hareketlerini ispatlayabilirseniz manevi tazminata da hükmedilebilecektir.

MADDİ TAZMİNAT, boşanma ile annenizin mevcut ve beklenen menfaatleri zarar uğrayacağı için istenir. Miras hakkından mahrum kalma, bir daha evlenme şansının oldukça azalması, şu anki destekten mahrum kalma gibi kirterler, mahkeme yargıcınca taktir edilerek,miktar belirlenir ve verilebilir.

Davanızın ispatında en yakın akrabalarınızın tanıklaığından da yararlanabilirsiniz. Doktor raporları, savcılık araştırmaları, ailenin korunmasına yönelik olarak alınan tedbir kararları vs.. yararlanılabilir.

NAFAKA, anneniz boşanma davası tarihinden itibaren kendisi ve 18 yaşından küçük çocukları için önce tedbir, sonrasında ise yoksululk ve iştirak nafakaları olarak devam etmelerini talep etmelidir,

Tazminat ve nafakaların miktarını babanızın gerçek mal varlığı toplamı belirleyecektir.

Hükmedilen tazminat ve nafakalar icra kanalı ile tahsil edilebilir.

VELAYET, 7 yaşındaki çocuk,kendini ifade edebilecek yaştadır. Hakim mutlaka görüşünü alacaktır.Çocuğun hali hazırda yaşadığı ortam ve boşanma sonrası yaşayacağı ortam, kardeşlerin ayrılmamasına çalışmak ve uzman pedagog raporunun da verileriyle küçüğün velayet hakkının tayinine karar verilecektir.

Burada en önemli kriter, çocuğun akıl, ruh ve beden bütünlüğüdür. En doğru kişi kimse velayet ona verilecektir. Çocuğun huzuru ve güvenli ortamda olması çok önemlidir.

Babanın dengesiz davranışları, aşırı sinirli tutumları var ise bunlar, babanın velayeti almaması gerektiği noktasında tanıklarca ifade edilebilir.

3) Tapuda babanıza ait olan ev üzerine anneniz tapudan aile konutudur şerhi aldırabilir. Bunun için tapuya müracaat gerekmektedir.Böylelikle babanın evi kötüniyetli olarak elden çıkarması önlenir.

4)EV EŞYALARI, eğer isteniyorsa, halen babanızın oturmakta olduğu evden ve ev eşyalarından annnenizin ve sizlerin yararlanmasına karar verilmesi yine boşanma davası içinde TEDBİREN istenebilir.

Eşyalar için bulundukları yerde ayrıca tespit yaptırılıp, özel eşyalarınızın size teslimini mahkeme kanalı ile de isteyebilirsiniz. Bunun dışındaki eşyalar için aynen iade olmadığı taktirde bedelinin tarafınıza ödenmesi davası açmalısınız.

Taraflar hakkında henüz bir boşanma kararı verilmediği için, eşler arasında evlilik birliği mallarına karşı tarafların suç işlemesi söz konusu olamayacaktır.

Sayın Katılımcı,

Tüm bunlar ve daha fazlası için MUTLAKA doğrudan yardım alınız.

Anneniz tek başına hukuki problemini çözmeye çalışmamalıdır. Maddi durum elverişli değil ise, kanıtlayarak;bulunduğunuz yer il barosundan tarafınıza ücretsiz avukatlık hizmeti verilesini talep edebilirsiniz. İlçede iseniz adliye binaları içinde, adli yardım büroları bulunmaktadır. Onlar yol göstereceklerdir.

Lütfen hukuki destekle yol alınız aksi halde hak kaybına uğrarsınız.

Saygılar.