Mesajı Okuyun
Old 07-09-2009, 16:50   #7
sebastian

teşekkürler sayın cihatozmen...

konuyla ilgili yargıtay kararlarından şöyle bir sonuç çıkıyor: Alacaklı öncelikle rehnin paraya çevrilmesi ile ilgili takip yapacak. Daha sonra Alacağının tamamını bu şekilde alamayan banka bakiye alacağı için ilamsız takip yapabilir. Bu olay da alacaklı banka, alacağının rehinden daha ne kadarının karşılanacağı belli olmadan aynı anda ilamsız takibe başlaması haksız. Ortada bir borç var. Bu tartışmasız. Ancak bu borcun öncelikle rehinden karşılanması gerekiyor. Eğer rehin borcu karşılamaya yetmiyorsa ancak o zaman ilamsız takip yapılabilir.

her iki takip aynı anda yapılacaksa öncelikle takip taleplerine tahsilde tekerrür olamamak kaydı ile notu düşülmelidir. ayrıca yapılan ilamsız takipte asıl alacak olarak alacaklının rehinli takipte alamağı kalan bakiye alacağı miktar gösterilmelidir. Her iki takiptede asıl alacak aynı olarak gösterimesi hatalı olacaktır.

Sonuç olarak: benim olayımda şu şekilde hareket edeceğim. yargıtay kararları ve İİK madde 45'e göre öncelikle ilamsız takibe karşı takibin iptali için merciye şikayette bulunacağım. İçerik olarak da: bu takip kredi borcundan kaynaklanmaktadır. Bu borca karşılık olarak menkul rehni verilmiş olup aynı alacak için diğer bir icra dosyasında rehinli takip yapılmıştır. Her iki takibin de dayanağı aynı olduğu takip taleplerinde nettir. Ayrıca tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile ibaresi her iki takiptede yoktur. Bu nedenler mükerrer takibin iptali. İkinci olarak rehinle yapılan takipte belirtilen asıl alacak ilgili bankanın müvekkile gönderilen ihtarnamede belirtilen toplam borç rakamından fazladır. Banka alacağını kendi içinde çelişkili olarak talep etmektedir. Bu nedenle borca ayrıca M.K. madde 2'ye göre faize itiraz edeceğim.

Şunuda düşünüyorum: Sonuçta müvekkilin bankaya borcu belli. Sadece konu Bankanın uygulamış olduğu faiz ve borcu bir anda fahiş rakamlara çıkarması. Banka anlaşmaya gitse daha uygun olacak. Ancak yapacağım bu itirazlar neticesinde müvekkil borçlunun icra inkar tazminatına mahkum olma ihtimalide mevcut.

iyice karştırdım.. Fikirlerinizi paylaşmanızı istiyorum...