Mesajı Okuyun
Old 02-09-2009, 10:34   #1
Engin Özoğul

Varsayılan Kredi Kartına 12 Taksitle Avukat

Ekonomik kriz hemen her meslek grubunu etkilediği gibi adaletin üçlü sacyağından biri olan avukatları da vurdu. Müvekkillerinden avukatlık ücretlerini tahsil edemeyen avukatlar bankalara başvurarak ofislerine pos makinaları alıyor. Avukatlar kredi kartına taksitle hukuk hizmeti sunuyor.

Ekonomik kriz toplumun her kesimini etkilediği kadar avukatları da vurdu. Dava sayıları düşen avukatlar, var olan davalarda da müvekkillerinden ücretlerini almakta zorlanıyor. Çoğu zaman nakit ödeme yapamayan müvekkillerinin peşinden koşturmaktan bunalan avukatlar farklı yöntemler denemeye başladı. Avukatlar artık bankalara başvurarak ofislerine pos cihazları alıyor. Ücretlerini kredi kartına taksit de yaparak poz cihazından çeken avukatlar, böylece müvekkilden para tahsil etmek için sıkıntı yaşamıyor.

Pos cihazı aldıklarını gizliyorlar
Habertürk'e konuşan ancak isimlerini gizli tutmak isteyen avukatlar, bankalara başvurarak ofislerine pos cihazı alan çok sayıda meslektaşları olduğunu belirttiler. Ancak avukatların bu durumu gizlemeyi tercih ettikleri ifade eden avukatlar, ekonomik kriz nedeniyle mecbur kaldıkları bu sistemin bilinmesinden rahatsızlık duyulduğunu da söylediler. Vatandaşın çok sayıda avukat bürosunu gezdikten sonra kendisi için en uygun koşullarda avukat tercihi yaptığını ifade eden avukatlar, kredi kartıyla ödeme yapabileceğini öğrenince kolaylıkla vekalet verildiğini belirttiler. Avukatlar her dava için pos cihazını kullanamasalar da, sonuçlandırdıkları davaların ücretlerini bu yöntemle almayı tercih ettiklerini söylediler. Bankalar rahatladıklarını söyleyen avukatlar, bir kaç ay sonra bankadan paralarını tahsil ettiklerini ifade ettiler.

"Ciddi misiniz, ilk kez duyuyorum"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, avukatların pos cihazı almaya başladıklarını Habertürk'ten öğrendi. Bu haberi şaşkınlıkla karşılayan Özok "Ciddi misiniz ilk kez duyuyorum. Kredi kartına taksitle avukatlık nasıl yapılır ki" diyen Özok, "Türkiye'deki ekonomik koşullar değişti, her meslek grubu ekonomik sıkıntılar yaşıyor" dedi. Avukatlığın doktorluk gibi belli ücret tarifeleri olan bir meslek olmadığını belirten Özok "Avukatlık yasasında olmasına rağmen biz de danışmanlık ücreti alınmıyor. Eğer bu sistem bizde de otursaydı 100 TL'den başlayan ve saatine göre değişen danışma ücretlerini, doktorların muayene ücretleri gibi kredi kartıyla alabilirlerdi. Ancak bazı davalar var ki önce sadece masraf alıyorsunuz, davalar 2-3 yıl hatta 10 yıl sürüyor. Bu davalarda ücret davanın sonunda alınıyor. Bu durumda nasıl pos cihazından ücret tahsil edilebilir."

"Her ay 500 avukat ruhsatı imzalıyorum"
Bu olay bile avukatların yaşadığı sorunlara dikkat çekiyor. Malesef son dönemlerde vatandaşlar bir avukata gelinceye kadar 5-6 avukatlık bürosunu geziyor. Avukat sayısı çok hızlı artıyor. Hiçbir zorlama olmadan bir yıllık bir staj sonunda herkes ruhsat alabiliyor. Her ay 450-500 tane ruhsatnameye imza atıyorum. Hiçbir meslekte böyle bir şey yok.

Hilal Öztürk - Ajans Habertürk

Kaynak : http://www.haberturk.com/ekonomi/hab...le-avukat.aspx