Mesajı Okuyun
Old 01-09-2009, 14:56   #5
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan alperyldrm
İpotekli taşınmaz satışa çıkarılmış durumda. 3. şahıs olarak ipotek bedelini ödeyerek alacaklarının haklarına halef olmak istiyoruz. Kanun gereği böyle bir durumda alacaklının muvafakatına gerek yok acaba borçlunun muvafakatına gerek varmı dır ?

Site de BK. 109 maddesine ilişkin bir arama yaptım ama hiç bir bilgi bulamadım.

Sayın alperyldrm,

Halefiyet ile rücu etmenin farklı kavramlar olduğunu ve bu nedenle bu iki kavramı ayrı ayrı incelemek gerekeceğini söylemeliyim. Bildiğim kadarıyla halefiyette ödeyen 3.kişi ile alacaklı arasında var olan alacak hakkının 3. kişiye aktarılması noktasında bir ilişkinin doğduğu, rücuda ise, 3.kişi ile borçlu arasında eskisinden tamamen ayrı ve yeni bir alacak-borç ilişkisi doğduğu doktrinde söylenmektedir.

Bildiğiniz gibi Halefiyet kendiliğinden doğmaz. Halefiyetin ya kanunda ya da sözleşmede açıkça düzenlenmesi icap eder.

Bu itibarla, kanunda açıkça ve özel olarak belirtilmediği hallerde genel hüküm mahiyetindeki BK.109/2 dairesinde bir halefiyetin söz konusu olabilmesi için mutlaka bu durumun ya tarafların düzenlediği (alacaklı ve borçlu arasındaki)sözleşmede açıkça hükme bağlanmış bulunması gerekir ya da borçlu tarafından alacaklıya 109/2 emri icabı bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde bu bildirim olmadan kendiliğinden 3. kişi alacaklının halefi olamaz diye düşünüyorum.

Y.11.HD.7.2.1980 T, E.5647, K.545 Sayılı kararına göre de "Başkasının borcunu ödeyen kişinin bu sebeple alacaklının haklarına halef olabilmesi için bu durumun açıkça ve kesin olarak düzenlenmiş olması" gerekeceği vurgulanmıştır. (Mustafa Reşit Karahasan, Borçlar Genel Hukuku3.Cilt, 1992 bası. s.933)