Mesajı Okuyun
Old 04-08-2009, 17:09   #9
YALÇIN ÖNDER

 
Varsayılan

Konu idarece karmaşıklaştırılmıştır.

DİYARBAKIR BAROSU BÜLTENİ
SAYI 8 ŞUBAT - MAYIS 2004

PROF. DR. NİHAL SABAN İLE VERGİ HUKUKU ÜZERİNE...

ilgili kısmından kısa bir alıntı.

"Avukatların vergi sorunları var. Bu Avukatlık Yasasında yapılan değişiklikle " ..dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir..." biçimindeki düzenleme avukatın vergi yükümlülüğü nedir? Sorusunu gündeme taşıdı Maliye Bakanlığının 16.4.2003/16440 sayılı Türkiye Barolar Bir¬liğine verdiği özelgede Gelir vergisi Kanunu 94'e göre stopaj yapılacağı, Avukatın da Katma Değer Vergisi Ka¬nunu kapsamında hizmet sunma nedeniyle katma de¬ğer vergisine tabi olacağı ve ödemeyi yapan adına serbest meslek makbuzu kesmesi gerektiği ve belgede ayrıca katma değer vergisinin hesaplanması ve gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir. Buradaki problem alanı öncelikle avukatlık mesleği ile ilgilidir. Avukatın müvekkili dışında karşı taraf hizmet sunması mesleğin yapısı gereği mümkün değildir. Buna bağlı olarak da hizmet sunulmayan taraf açısından katma değer vergisi doğmaz. Maliye Bakanlığı vergi alma adına mesleklerin niteliğini değiştirmeye uğraşıyor.
Bununla bağlantılı Yargıtay 4 Hukuk Dairesi "yargıla¬ma giderleri, aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir ve vekalet ücreti de yargılama giderlerindendir.... taraf Sıfatı bulunmayan vekil yararına hükmedileceği.."biçiminde karar vermiştir.
Diğer konular ise Barolar Birliği tarafından hazırlanan 2003 yılı tarifesinde katma değer vergisinin ayrıca alınacağı belirlenmiş 2004 için bu düzenleme kaldırılmıştır. Ancak Yargıtay 18 Hukuk Dairesi "bu bedele KDV uygulanmasına" sözcüklerinin metinden çıkarılmasına, 12 Hukuk Dairesi "..Mercice tarifeye göre hükmedilecek avukatlık ücretine KDV ilavesi gerekeceğinden.." biçiminde kararlar vermişlerdir. Bu konuda içtihatların birleştirilmesi gereği vardır."