Mesajı Okuyun
Old 04-08-2009, 13:32   #2
AV. İLKER VURAL

 
Varsayılan

Özel kişilerce yürütülen, kamuya yararlı ve kamunun gereksinimlerini karşılamaya yönelik olan birçok faaliyet vardır. Kamu Hizmeti kavramı; devlet veya diğer kamu tüzel kişileri tarafından ya da bunların gözetim ve denetimi altında sair kişilerce kamunun genel ve ortak nitelikli gereksinimlerini karşılamak için yapılan iş ve işlemlerin tümüdür şeklinde tanımlanacak olursa, şehir içinde çalışan dolmuş, otobüs ve taksi faaliyetlerinin kamu hizmeti kriteri içerinde değerlendirilmesi gerekir kanaatindeyim.

Taksicilik faaliyetinde, hizmet kamu tüzel kişisi tarafından denetlenmekte, hizmet kamunun geneline hitap etmekte, kamu yararını sağlama amacı güdülmekte, bu hizmet devamlı ve düzenli olarak yararlananlara sunulmaktadır.

BK. nun sözleşme özgürlüğü ilkesine dayanılarak yapılsa da, adı her ne olursa olsun, ‘’Şoförlü Araç Kiralama Sözleşmesi’’nin, Kara Yolları Trafik Kanunu ve bu kanuna dayanılarak Kamu Tüzel Kişileri tararından çıkarılan yönetmeliklere ve ilgili diğer mevzuata aykırı olabileceği düşünülmelidir. Çünkü, bu sözleşme bir yönüyle özel hukukla ilgiliyken diğer bir yönüyle kamu hizmeti bağlamından kamu hukukuyla ilgilidir.

Dolayısıyla sizin de beyan ettiğiniz üzere yapılacak iş korsan taksicilik faaliyetinin, yasayı dolanmak suretiyle, sözleşmeye bağlanması şeklinde olacağından ve sözleşmelerin geçerlilik şartlarında belirtilen hukuka uygun olma kriteri de dikkate alındığında işin korsan taksicilik olarak değerlendirilebileceğinden, araçların trafikten men edilmesi ile birlikte hukuki ve cezai sorumluluk doğurabileceği göz önünde bulundurulmalıdır diye düşünüyorum. Saygılar.

AV. İLKER VURAL