|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Selim Balku |
 |
|
|
|
|
|
|
Uygulamada yıllardır görünen o ki CMK ücretleri zamanında ödenmiyor.
Bu işi ben para için yapıyorum diyenlere saygı duyuyorum. Anlaşılan çok karlı bir alan değil peki neden hala müdafii olmak için direniliyor?
Bu iş artık sıkıntı yaratıyorsa, kendi ceplerinden masraf yapıp karşılığını göremiyorlarsa artık neden istifa etmiyorlar?
Kolay gelsin...
|
|
 |
|
 |
|
Sayın Balku,
"Bu işi ben para için yapıyorum" diyenler kim? Bu forumda böyle birşey yazıldığını göremedim.
Avukatlık mesleği, hem avukata para kazandıran bir serbest meslek, hem de kamu hizmetidir. Mesleği icra ederken (bazı istisnalar dışında) ücretsiz iş yapmıyoruz. Yaptığı işin ücretini istemek kadar doğal bir şey olamaz.
Neden istifa edilmediği konusunda, herkesin farklı nedenleri olabilir ama aklıma gelenler şunlar:
1- Bugüne dek CMK uyarınca görevlendirmeler, bu hususta gönüllü (ve çoğu Baro'da bu konuda eğitim almış) olan avukatlara yapıldı. Herkes istifa eder ve gönüllü bulunmazsa, aynı adli yardım görevleri gibi, Baroya kayıtlı tüm avukatlara (istifa edenlere de) görev verilecek. Zira bu görev Baroca yasa gereği veriliyor. İstifanın pratik bir yararı kalmayacak böylece.
2- 2005'den bu yana benim izlenimim, hükumetin CMK görevleri için Hazine vekilliği gibi (örnektir) devletten maaş alan bir birim oluşturulmasından yana olduğudur. Böyle bir uygulamanın sakıncalarını tek tek sıralayacak değilim bu forumda.
3- Daha önceden aldığınız CMK görevlerinden istifa edemiyorsunuz, karar kesinleşene dek göreviniz devam ediyor.
4- Avukatlık mesleğinin, özellikle mesleğe yeni başlayanlar açısından maddi zorluklarla dolu olduğunu biliyoruz.
5- TBB sürekli olarak bu sorunun çözümüne yönelik çalıştığını duyurmakta, umut vermektedir.
6- Barolar da sürekli olarak bu sorunun çözümüne yönelik çalıştığını duyurmakta, umut vermektedir.
7- Adalet Bakanlığı 2005 yılından beri her görüşmede sözler vermekte, bu da ücretlerin ödeneceği umudunu yaratmaktadır.
Elbette aklıma gelmeyen başka nedenler olabileceğini ve istifa edenler olduğunu da biliyorum.
Saygılarımla.