Mesajı Okuyun
Old 29-07-2009, 11:19   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan KAANKAL
Bir şirkette üst düzey yönetici olarak çalışan ve şirketin bütün ticari sırlarına vakıf olan şahıs bu işyerinden ayrılarak aynı sektördeki başka bir şirkette çalışmaya başlamıştır.

İlgili şahısa karşı talep edilecek haklar ve izlenecek yasal yollar nelerdir?

Teşekkürler

Sayın Hades'e ilaveten;

TTK.363. maddede şirket ortaklarının "iş sırrını" ifşa etmeleri nedeniyle şirketin zarara uğraması halinde bu zararı tazmin ile yükümlü olacaklarını açıkça hükme bağlamıştır. Bu hüküm bazı Yargıtay Kararlarında şirket çalışanları bakımından da (kıyas yoluyla) tatbik sahası bulmaktadır.

Alıntı:
Yazan TTK: 363.Madde

2. TİCARİ DEFTERLER VE SIR SAKLAMA MÜKELLEFİYETİ VE CEZA
MADDE 363 - Pay sahipleri, şüpheli gördükleri noktalara murakıpların dikkat nazarlarını çekmeye ve lüzumlu izahatı istemiye salâhiyetlidirler.
Şirketin ticari defterleriyle muhaberatının tetkikı yalnız umumi heyetin açık bir müsaadesi veya idare meclisinin karariyle mümkündür. İncelenmesine müsaade edilen defter ve vesikalardan öğrenilecek sırlar hariç olmak üzere, hiçbir ortak şirketin iş sırlarını öğrenmeye salâhiyetli değildir. Her ortak, her ne suretle olursa olsun öğrenmiş olduğu, şirkete ait iş sırlarını, sonradan ortaklık hakkını zayi etmiş olsa dahi, daima gizli tutmaya mecburdur. Bu mecburiyeti yerine getirmiyen ortak, meydana gelecek zararlardan şirkete karşı mesul olduğu gibi şirketin şikâyeti üzerine, her hangi bir zarar umulmasa dahi, bir yıla kadar hapis veya beş yüz liradan on bin liraya kadar ağır para cezasiyle veya her ikisiyle birlikte cezalandırılır.
Pay sahiplerinin malumat alma hakı esas mukavele ile veya şirket organlarından birinin karariyle bertaraf veya tahdidedilemez.