Mesajı Okuyun
Old 25-07-2009, 23:20   #13
Av.Nevra Öksüz

Alıntı:
Yazan yeshilim
Para veya teminat borcu için takip hususunda HUMK yetkiye dair hükümleri kıyas yolu ile tatbik olunur. Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı icra dairesi de takibe yetkilidir". 2. cümlenin atıf yapılan 1. cümleden sonraya "şu kadar ki" diyerek başlayıp, takibin başlatılması ile ilgili yetkili icra dairesinin bir istisna veya artı burada yetkilidir diye belirtilmesi göstermektedir ki, HUMK'a atıf yapılan ilk cümlede aslında davanın açılacağı yer ile ilgili HUMK hükümlerine atıftır.
HUMK m.10: “Dâva, mukavelenin icra olunacağı veyahut müddeialeyh veya vekili dâva zamanında orada bulunmak şartiyle akdin vuku bulduğu mahal mahkemesinde de bakılabilir”

İİK m.50/1-c.2: “Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı icra dairesi de takibe yetkilidir.”

İİK m.50 deki “Şu kadar ki” nin anlamı HUMK dan ayrı bir hüküm getirmesidir; HUMK da olmayan bir durumun geçerli olduğunu açıklama amaçlıdır (diye düşünüyorum )

Alıntı:
Yazan yeshilim
Benim görüşüm açısından bakarsak, 10 gün içinde gönderme talebi olsun olmasın, zamanaşımı konusunda yetkisiz yerdeki ilk takip tarihine göre değerlendirme yapacağız
Yani yetkisizlik kararından sonra (örn: çek için) alacaklıya 6 ay bekleyebilirsin ve haklıysan da 6 aylık fazladan avans faizini de sana (iyi niyete) binaen hediye ediyoruz diyeceğiz (gibi )

Alıntı:
Yazan yeshilim
Kafanızı karıştıran örnek 7 ile yapılan ilamsız takipte(kambiyo değilde) borçlunun yetki itirazının kabulü ise tartışmamız dışındadır

Merakım kafamın karışmasından değildi aynı duruma farklı bakan bir meslektaşımın neden bu şekilde düşündüğünü anlamaya çalışmaktan başkaca bir amacım yoktur (Ve siz de incelik gösterip vakit ayırdığınız için teşekkürler). İlamsız takip bana göre konu dışı değildir; keza 50. madde "para ve teminat borcu" demektedir. Benim için bütün sonuç ve yorumları ile diğer mesajlarımdaki düşüncem bu konuda da aynen geçerli.

Alıntı:
Yazan yeshilim
Hepimizin görüşünde de belki farklı sebeplerle sonuca gidiyoruz, belki usulen ve yasal olarak yanlış olmayabilir, ama benim yoğurt yiyişim böyle :-))

Saygı duyarım Bana göre hoş bir fikir teatisiydi, teşekkürler...

Saygılarımla...