Mesajı Okuyun
Old 25-08-2006, 10:08   #1
Av.Güçlü KERVAN

 
Varsayılan İşsizim nafaka veremem konusunda yargıtayın ısrarı

İşsizim nafaka veremem yok!








Boşanma nedeniyle yoksullaşan kadına Yargıtay'dan iyi haber... Yargıtay, işsiz olduğunu beyan ederek boşandığı karısına nafaka ödemekten kurtulan erkeği haksız buldu.

EŞLER EŞİT KUSURLU

Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, bedeni ve akli kabiliyetine rağmen çalışmayan kocanın, nafakadan muaf tutulamayacağına karar verdi.

Yargıtay'ın kararına konu olay Ordu'da yaşandı. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle mahkemeye başvuran M.T. adlı koca, boşanma talebinde bulundu. Karşı dava açan G.T. adlı kadın, boşanmaya karar verilmesi halinde yoksulluğa düşeceğini belirterek, mahkemeden uygun miktarda nafaka talep etti. Eşler arasındaki geçimsizliğin evlilik birliğinin devamına imkan vermeyecek boyutta olduğunu belirleyen mahkeme, tarafların eşit kusurlu olduğunu tespit etti ve boşanmaya karar verdi.

Genç kadının 'yoksulluk nafakası' talebini de inceleyen mahkeme, davacı kocanın, 'İşsizim, gelirim yok, nafaka veremem' mazeretini dikkate alarak, talebi reddetti. Boşanma sonucu ekonomik güvenceden yoksun kalan kadın, Yargıtay'a başvurarak yerel mahkemenin nafakaya ilişkin kararını temyiz etti. Davaya son noktayı koyan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma sonucunda genç kadının yoksulluğa düşeceğine dikkat çekerek yerel mahkemenin kararını bozdu ve işsiz kocanın yoksulluk nafakası ödemesine karar verdi. Yargıtay'ın benzer davalara emsal teşkil edecek olan kararı özetle şöyle:

YOKSULLUĞA DÜŞMÜŞ

'...Boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğu belirlenmiştir. Dosyadaki delillere göre karşı davacı kadının, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği anlaşılmıştır. Davacı koca, bedeni ve fikri kabiliyetine rağmen çalışmıyor ve gelir temin edemiyorsa, bunun sonuçlarına katlanmak zorundadır. Türk Medeni Kanunu'nun 175'inci maddesi, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, geçimi için diğer taraftan mal” gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceğini öngörmektedir. Yoksulluğa düşen kadın yararına uygun miktar yoksulluk nafakası takdiri gerekirken, bu talebin reddedilmesi yasaya ve usule aykırıdır...'

Ersin BAL ANKARA/AKŞAM