Konu: boşanma
Mesajı Okuyun
Old 17-07-2009, 14:21   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebepli bir boşanma davası açabilirsiniz. Boşanmaya neden olan olaylarda eşinizin kusurlu olduğunu ispatlamanız gerekecektir.

Bu dava içinde 18 yaşından küçük çocuğunuzun velayetini kendiniz ve çocuğnuz için öncesinde tedbir, sonrasinde ise, yoksulluk ve iştirak nafakası olarak devamını talep edebilirsiniz. Dava sürerken çocuğun 18 yaşını ikmal etmesi halinde ise, çocuk öğrenim görmekte olmduğu için ayrıca nafaka davası kendisi açabilecektir.Ve öğrenim süresince, babasından yardım nafakası alabilecektir.

Yine bu dava içinde, maddi ve manevi tazminat talepleriniz olabilecektir.

Tüm bunlardan ayrı olarak, edinilmiş mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklı tasfiye payı alacağınızı 2002 yılından sonra edinilmiş olan ev için (miras kalan para ile alınmamışsa,bağışlanan bir para ile alınmamış ise..karşılığı çalışılarak ödenilerek alınmış ise) bu mal için tasfiye payı alacağınızın hesaplanmasını ve tarafınıza ödenmesini dava edebilirsiniz.

Yine bankadaki paranın kaynağı hak talebinde önemlidir. 2002 yılından sonra, gelirden arttırılarak edinilmiş ise, tasfiye payı alacağı hesabına dahil edilecektir. Ama kaynağı eşinizin kişisel bir malı ise (Bağış, miras vs)
bu parada alacak hakkınız olamayacaktır.

Ayrıca 2002 sonrası kira geliri söz konusu ise, bunlar da tasfiye payı alacağı hesaplamasına dahil edilecektir.

Eğer ev hanımı değil iseniz veya size ait kişisel bir birikiminiz vardı ise ve bu kişisel malınızla, 2002 yılandan önce alınmış evin alımına, iyileştirilmesine veya korunmasına katıkınız olmuş ise, bunu da değer artış payı alacağınız olarak dava edebilirsiniz. Ziynet eşyalarınızın bozdurulması söz konusu ise örneğin buraya girer.

Nafaka miktarının ne olacağını söylemek güçtür. Ancak, bu miktarların belirlenmesinde, eşinizin GERÇEK mal varlıkları ve gelirlerinin toplamı etkli olacaktır.

Tüm bunların haricinde, hiç boşanma davası açmayarak, sadece tedbir nafakası davası da açmanız mümkündür.

Halen oturulmakta olan evin mülkiyeti eşinize ait ise, tapudan aile konutu şerhi aldırınız.

Sayın Katılımcı,

Davalarınızı MUTLAKA bir avukat ile takip ediniz.

Mal rejimi tasfiyeleri karmaşık bir hukuki konu olmakla, bir çok detay barındırmaktadır.

Aksi halde hak kayına uğrarsınız.

Anlaşmalı boşanma ihtimaline karşı da mutlaka avukat desteğini doğrudan alınız. Portokolü bir meslektaşımızın hazırlaması sizi koruyacaktır.

Eğer maddu durumunuz avukatlık ücreti ödemeye elverişli değili ise,bu durumu kanıtlayarak, bulunduğunuz yer il barosu size ücretsiz olarak avukatlık hizmeti sağlayacakır.

Saygılarımızla,