09-07-2009, 23:39
|
|
|
Likit Alacak Kavramı
Merhaba;
Öncelikle ben tam anlayamadım konuyu. Olay 8 yıl önce olmuş sigorta şirketi ne zaman ödeme yapmış, yeni bir bilgi sonucunda mı haksız ödeme yapıldığını öğrenmiş , neye dayanarak icra takibi yapıyor. Sebepsiz zenginleşmemi yoksa parayı haksız olarak alan şahıs için suç duyrusunda bulundu mu? Zamanaşımı olayda mevcut mu? Bu hususları anlamamakla birlikte diğer sorduklarınız için yapılacak işlemleri bilgime göre yanıtlamaya çalışayım;
Sigorta ilamsız icra takibi yapabilir, siz itiraz ederseniz, sigorta şirketi genel mahkemelerde (sigorta olduğu için miktara göre ticaret veya sulh hukuk mahkemesinde ) itirazın iptali davası açabilir. Sizin icra mahkemesinden bunun iptalini isteme veya başka bir durdurma talebinde bulunma hakkınız yok. İtitazdan sonra belki sizin yapacağınız genel mahkemelerde menfi tespit davası açmak olabilir. Ama alacaklı itirazın iptali davası açarsa zaten ikisi birleştirilir. Alacak likit mi değil mi tamamen dosyaya göre karar verilir. Ancak adamın gözü gerçekten kaza nedeniyle biraz zarar görmüş ise adam bu sigortadan ne kadar para almasını da bilemeyeceğinden alacak likit olmadığından icra inkar tazminatı olmama ihtimali yüksektir. Mahkemelerin çoğu bilirkişiye gönderilmiş dosyada dahi likit alacak olduğunu kabul etmiyor. Ama bu tamamen Mahkemenin takdirinde. Benim bilgim bu kadar. İyi çalışmalar...
|