Mesajı Okuyun
Old 09-07-2009, 15:28   #36
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Suat Bey,

Cep telefonumdan yazdığım için alıntılar şu an yapamıyorum.

Evvela temel borç ilişkisi ile ipotek borcunu aynı kapsam ve tutarda görerek yorum yapmak hatalı olur. Taşınmazı ipotekle yükümlü satın alan kişi ipotek yükümlülüğü ile sınırlı borçlu olabilir. Başka bir ifade ile asıl borçlunun borcu daha yüksek olabilir. Asıl borçlunun yerine taşınmazı satın alan geçer, borçlu değişir teziniz her durumda doğru olmaz.

İkinci olarak atıf yaptığınız görüş doğrudur ve aslında ipotek yükümlüsünün neden takip borçlusu olduğunu ortaya koymaktadır.

Takibe ipotek borçlusu yeni malikin eklenmesine engel olmadığı hem talih Uyara göre hem de Yargıtay'a
Göre bellidir.

Konu gayet açık ortadadır, düzeltilecek bir durum yoktur.

En azından son mesajınızda demediklerimi yazmadığınız için teşekkür ederim.












Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Sayın Av.Mehmet Saim Dikici,

849 uncu maddeyi alıntılayıp, yorum da eklediğiniz mesajınız bana göre gayet açıktır. "Taşınmaz yükünden doğan borç eşyaya bağlı bir borç niteliğindedir. Yükümlü taşınmazın maliki kim ise, borçlu da o kişi olacaktır. Taşınmaz el değiştirdikçe yeni malik, kendisinden önce muaccel olmuş olan, son üç yılın borçlarından da sorumlu bulunur. TMK. 849" Prof. Dr. Şeref ERTAŞ- Eşya Hukuku 6 Baskı.S:502

Bütün forum boyunca TMK'dan alıntı yaptığınız tek madde 849 uncu maddedir. O halde benim maksadım ne olabilir? Bu maddenin dayanak yapılmasının yanlış olduğunu göstermek için, ipotekle ilgili 888 inci maddeyi alıntıladım. Siz ve Sayın Hades " Düzeltiyoruz" demediniz. Anlam veremediğim ısrarınız devam etti. Dayanak yaptığınız maddeye göre borçlunun "değişmesi" gerekir.

Bunu da geçelim. Satışa arz şerhinden sonra mahcuzu satın alan yeni malike de icra takibi yapılacağını defalarca yazdınız. Diyelim ki, hem ilk malik hem de son malik birlikte takip edilecektir. Bu defa da borçlu sayısı "değişmiş" 1 iken 2 olmuştur.



Yazdıklarımı alıntılasaydınız keşke. Çünkü bu haliyle okuyanlar yanlış anlayabilir. Ben ısrarla, (forum sorusu olan olaydaki gibi) takip başladıktan ve icra müdürü tapuya durumu bildirdikten sonra taşınmazı satan alan kişi teknik anlamda borçlu değildir. Takibe dahil edilemez, dedim. Halen diyor ve ısrar ediyorum.

Forumu başlatan soruyu yeniden aktarıyorum:



Ben soruya yanıt vermeye çalıştım. Sorudaki olayda, yeni malik takibe dahil edilemez. İİK 150/c de bunu emreder. Yeni malik ihaleye teminat yatırarak girebilmelidir.