İpotekli taşınmaz limit değil de anapara ipoteği olduğunda, taşınmaz yeni maliki neden tüm dosya borcunu kapatmak zorunda kalsın?
[quote=Av.Şehper Ferda DEMİREL]
Rehin maliki satışa iştirak edebilir mi... Hiç karşılaşmadım. "Kredi borçlusu" değil elbette ancak; satışa geçildiğini "bile bile" satın aldığınız ve üstelik nasıl sonuçlanacağı önceden belirsiz bir ihaleye katılarak, "Kendi" taşınmazınızı bilvesile "Yeniden" satın almaya kalkışmak..??? Mümkün olabilir mi... Bence bu sorunun yanıtı, hayır olmalıdır.
Olabilir:
A borçlu ve taşınmazını ana para ipoteği ile teminat vermiş olsun. Taşınmaz değerini 500.000 TL. dosya borcunu ise 800.000 TL olarak kabul edelim.(Bayağı sürümcemeli ve yüksek faizli bir dosya) B ise tacir ve A' nın satış işlemleri devam eden (ne kadar devam edeceği kestirilemeyen)ipotekli taşınmazının konumunu ticari işleri nedeniyle çok cazip buluyor ve bir an önce taşınmazın maliki olarak bu taşınmaza taşınmak istiyor. A ile B kendi aralarında protokol yaparak; B'nın A'ye vereceği çok cüzi bir rakamla (A'nın çok acil bir ödemesi daha var) taşınmaz el değiştiriyor. Bu protokole göre ise taraflar arasında taşınmaz bedeli 500.000 TL olarak kabul edilerek yapılan cüzi ödeme dışında kalan miktar ihaleye girecek yeni malik B tarafından ödenerek A'nın borçlarının önemli bir kısmının tasfiyesine yarıyor. (Borçlu her zaman kötü niyetli olacak değil ya
) İhaleye giren B elbetteki ihale riskini kabul ediyor ve ticareten bu riski alıyor. (Neticede yaptığı cüzi ödeme ile satış tarihine kadar işyerini kullanması dahi son derece karlı)
Hukuka uygun bir şekilde ve iyi niyetle akdedilmiş bu protokole karşın B neden ihaleye giremesin?