Mesajı Okuyun
Old 07-07-2009, 21:15   #1
emrahcevik

 
Varsayılan uyap, mernis, nüfus müdürlüğü normlar hiyerarşisi

merhaba,

bugün istanbul icra dairesi tarafından fatih nüfus müdürlüğüne hitaben yazılmış müzekkere götürdüm. oradaki memur bunları alamayacağını başbakanlığın genelgesi olduğunu, kimlik paylaşım sistemini kullanabilen kurumların kimlik bilgileri için başkaca kurumlara yazı yazamayacağını, nüfustan istenilen bilgilere icradan da ulaşılabileceğini dolayısıyla yazı gönderilse dahi genelge gerekçe gösterilerek bu şekilde iade edileceğini söyledi.

başbakanlığın 2008/8 sayılı genelgesi konuyu düzenlemeye çalışmış. lakin düzenleyememiş. genelgenin iki numaralı maddesi şöyle :

"Kırtasiyeciliğin ortadan kaldırılması Hükümetimizin öncelikli hedeflerindendir. Bu bağlamda, kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen iş ve işlemlerde, nüfus müdürlüklerinden veya vatandaşlarımızdan yerleşim yeri ve diğer adres belgesi (ikametgâh ilmühaberi) ile nüfus kayıt örneği istenmeyecek, bu belgeler, ilgili kuruluş tarafından doğrudan KPS'den elde edilecektir."

buna göre; icra müdürlükleri tarafından herhangi bir yere yazılan adres vs. ile ilgili herhangi bir yazı yukarıdaki genelge gerekçe gösterilerek reddedilebilir mi? kurumlar arası yazılan müzekkerelere cevabı düzenleyen genel bir kural var mı? ve asıl önemlisi genelgenin normlar hiyerarşisindeki yeri nedir?

bu konu özellikle önemli. çünkü adalet bakanlığı ve tapu kadastro genel müdürlüğü arasında imzalanan evlere şenlik bir protokol var ki tapudan da bu protokole göre cevaplar geliyor. daha doğrusu gelmiyor. kurumlar arası protokoller artarak devam edecektir. fakat gerekli altyapı olmadığı için hak ihlalleri çokça oluyor. buna karşı barolar olarak çözüm bulamazsak işlerimiz aksayacaktır diye düşünüyorum. bu protokol ve genelgelere karşı neler yapabiliriz?

saygılarımla.