Mesajı Okuyun
Old 04-07-2009, 09:29   #8
Av.Mehmet Saim Dikici

Alıntı:
Yazan Hades
Sayın Dikici,

ışığında bir şey sormak istiyorum...

diyen banka şube müdürü; kredi kullandırılan kişinin (önceden bilmediği) birtakım borçları olduğunu öğrenmiş??? Bankanın zararına bu krediyi şahsa kullandırırsa bankanın bu zararından sorumlu tutulabilecek midir?

Teşekkürler,

Saygılarımla...

Ben şöyle düşünüyorum:

Banka ile müşterisi arasında iki ayrı sözleşme vardır.

1.) Kredi sözleşmesi
2.) Müşterinin Mevduat hesabı nedeniyle yapılan sözleşme

Banka kredi sözleşmesi nedeniyle üstlendiği edimini yerine getirdikten sonra, (sözleşmede aksi yönde özel bir hüküm yoksa) gününden önce krediyi geri isteyemeyeceği gibi, herhangi bir geri ödeme talebinde bulunmadan bir başka sözleşme nedeniyle uhdesinde bulunan kredi borçlusunun para, hak veya alacaklarına el de koyamaz. Kredi tutarı müşterinin hesabına geçmesi ile birlikte bankanın (hukuki) hakimiyet ve tasarruf alanından çıkıp, müşterinin hakimiyet ve tasarruf alanına girmiş olur. Çünkü, kredi sözleşmesi ihlali gerçekleşmeden, kredi borçlusu müşteri temerrüde düşürülmeden, bırakalım sebepsiz el koymayı kanundan kaynaaklanan hapis hakkı da kullanılamaz.

Ancak sözleşmede özel bir hüküm varsa, yani aksi kararlaştırılmışsa o durum ayrıdır.

Diğer sorunuza gelince, düşünceme göre banka ve haliyle banka görevlisi kredi riskini, kredi vermeden önce incelemek ve sonuçlandırmakla yükümlüdür. Bir defa krediyi onaylayıp, kredi tutarını kredi kullananın hakimiyet alanına geçirdikten sonra; risk var dememesi lazım gelir.

Ancak yukarıda da belirttiğim üzere, taraflar sözleşmede aksi yönde bir hüküm kabul edebilirler. (Düşüncesindeyim)

Saygılarımla.