Mesajı Okuyun
Old 30-06-2009, 15:00   #3
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Sevgili Sahutoğlu;

Bahsettiğiniz olayda:

1. Muris terekeden mal kaçırmak amacı ile mirasçılardan veya mirasçı olmayanlardan birine teberruda bulunmuş ise muris muvazaası vardır.

2. Muris muvazaası sebebi ile B'ye dava açabilirsiniz.

3. Talebiniz şunlar olabilir:
a. (Tek başına) Tapu iptali ve Taşınmazın terekeye iadesi
b. Muris muvazaasına dayalı tapu iptali ve diğer varislerin payı oranında taşınmazın adlarına tescili olmazsa tenkis (Yargıtay kararlarına göre tapu iptal tescil ile tenkis aynı davada terditli olarak ileri sürülebilir)

4. Yine B'nin oğlu C'ye de dava açabilirsiniz. Çünkü; B ile C arasında yakın akrabalık bağı vardır ve C'nin iyi niyetli olduğu düşünülemeyecektir. Aslolan kanunun saydığı derecye kadar akrabalık bağı olmayanların iyi niyetli olduğunun kabulüdür.

5. C, B'nin birinci dereceden mirasçısı olduğuna ve B daha sağ iken kendi altsoyuna devri yaptığına göre burada iyiniyet bulunmadığı aşikardır. Bu bakımdan 3. kişi olsa dahi B'nin oğluna da dava açılabilir.

6. Yine de siz diğer mirasçıların payı oranında tapu iptal ve tescil isteyin. Diğer mirasçıların payı C'ye devredilen hisseyi kapsamıyorsa ayrıca C'ye dava açmanıza gerek kalmayacaktır.

7. Anlattığınız olayda Muris ile B arasındaki yakınlık derecesi, devredilen taşınmazın gerçek değeri ile tapudaki satış değeri arasındaki fark, bir bedel ödenip ödenmediği, (ödenen bedeli karşı taraf ispatlar) gibi hususlara bakılır. Bu gibi durumlarda genellikle düşük bedelle satış gösterilir.

8. Sonuç olarak DELİL DURUMUNA BAĞLI OLARAK lehe sonuç alabaileceğinizi düşünüyorum.

Saygılarımla....