22-06-2009, 23:30
|
#1
|
|
İş davasında husumet?
merhaba,
sormak istediğim şu:
DSİ ..Bölge Müdürlüğü güvenlik hizmeti ihalesi açıyor ve A firması alıyor. Bir işçi bu firma adına DSİ'de 2,5 yıl çalışıyor. daha sonra sözleşme süresi doluyor ve yeni ihale açılıyor ve bu kez B firması ihaleyi alıyor. ve A firması tüm işçilere bir fesih belgesi (hak ve alacakları olmadığına dair) imzalatıp işten çıkarıyor. Ancak bizim işçi "iş kanunundan doğan hak ve alacaklarım saklı kalmak üzere" kaydını düşerek imza atıyor.
feshin hemen ertesi günü tüm güvenlik görevlileri B firması ile sözleşme imzalayarak aynı işlerinde çalışmaya devam ediyorlar.
bizim işçi düştüğü kayıt nedeniyle baskı görüyor ve (daha birçok ayrıntı olmakla birlikte) 1,5-2 ay sonra işten çıkarılıyor.
Biz kıdem ve ihbar tazminatı hakları ile diğer alacakları için dava açacağız. davayı asıl işveren olan DSİ ile ilk şirket olan A firmasına açmayı düşünüyorum. Yargıtay bir kararında sözleşme süresi dolmuş ve bu nedenle işten çıkarılmış ancak yeni ihaleyi alan firmaya çalışmaya başlayan işçinin bu sözleşmesinin artık yeni bir sözleşme olduğu ve eski sözleşmenin sona ermiş olacağının kabulüne karar vermiş.
bu durumda ikinci firmadaki çalışma süresi 2 ay gibi bir süre olduğundan kıdem ve ihbar talebi (yargıtayın değerlendirmesi göz önünde bulundurulduğunda) imkanımız olmayacak.
İlk sorum: bu çıkarım doğru mu? Yani işçi hiç ara vermeden aynı işyerinde çalışmaya devam etmiş, bu durum farklı aleyhe bir değerlendirmeye sebebiyet verebilir mi?
İkinci sorum: davayı A şirketi ve asıl işveren konumunda olan DSİ'ye karşı açacağım ancak............. DSİ Genel Müd. mü? DSİ ... Bölge Müd. mü? yoksa ilgili Bakanlığı mı hasım göstermem gerekir? Güvenlik hizmetinin alınmasına dair ihaleyi yapan DSİ ... Bölge Müd.
diğer B firması açısından kötüniyetli olarak ve esasında DSİ'nin etkisiyle işçiyi işten çıkarmıştır. bu kısım daha da karışık eğer gerekirse açıklayabilirim.
şimdiden çok teşekkürler.
|