Mesajı Okuyun
Old 13-08-2006, 20:44   #38
Av. Can DOĞANEL

Sayın meslektaşımıza destek görevimizdir. Olaya ilişkin görüşlerim ise şunlardır.

1- Duruşma Tutanağının tutulma şekli ceza ve hukuk mahkemelerinde taraf durumunda bulunan herkes için bir sıkıntıdır. Her cümleye müdahale etmeye kalksak herhalde duruşmalar bitmez. Burada verilen mesaj zaten çok net biçimde alınabiliyor. Hakimin kafasında bir düşünce balonu olsa her halde şunlar yazar: "Ya kardeşim bence olay sabit, sen de otur orada parazit yapıp durma. Maazallah kararım bozulur falan benim başıma iş açma. Ha tamam delil olmayabilir ama ateş olmayan yerden bu kadar duman nasıl çıkıyor. Sus-pus ol otur orada ben tutanağımı tutayım, kararımı vereyim de sonra sen Yargıtaya mı gidersin, AİHM'mi ne bileyim ben. Lahey Adalet Divanına kadar yolun var. Hadi Allah yolunu açık etsin."

2- Yargıtay pek çok kararında "Savunma hakkının kısıtlanmış olmasını" gerekçe gösteriyor. Sayın hakimlerimiz bunu hakaret olarak alıp, Kararda imzası bulunan üyeler hakkında da hakaret suçlamasıyla soruşturma talep ediyorlar mı? (Çünkü kendileri resen açamıyor. Gariban Avukatı! kendi adliyesindeki savcıyla kıstırmaya benzemiyor.

3- Barolar ve mesleki dayanışma ise mevcudiyeti iddia edilen ama Van gölü canavarı misali rivayetlerden ibaret olgulardır. Bunlardan Baro adı verileninin aidat ve seçim dönemlerinde ortaya çıktığı görülse de sair zamanda kendilerini gören pek olmamıştır. (Bkz. CMK alacaklarımız konusundaki duyarsız ve isteksiz yaklaşım. )

4- Dizi pusulası çok ama çok önemli bir unsurdur. Bu ülkede çok daha ehemmiyetsiz uyduruk kaydırık işler yapan kurumlarda dahi Gelen-Giden evrak defteri tutulurken bu defterlerin yerine kaim olmak üzere öngörülen dizi pusulası çok nadir dosyada bulunur ve asla usulüne uygun tutulmaz. Evrakın geliş tarihi, dosyadan çıktı ise çıkış tarihi ve gittiği yeri bu pusulaya bakarak anlamak imkansızdır. Olması gereken ise her giriş çıkışta Hakim Havalesinin üzerine bir numara vermek ve devam eden her belgenin hakim havalesi üzerine verilen numarayı takip edecek şekilde devamını sağlamaktır. Külliyen dosya kaybolması durumlarında herkesin eteği tutuşsa da. Dosyayı taraflardan biri lehine ciddi biçimde etkileyecek bir belgenin kaybı halinde aynı duyarlılık söz konusu olmamakta bilakis bu belgeyi dosyaya sunduğunu ispat etmek belgenin dosyaya sunulduğunu iddia eden tarafa kalmaktadır. Zira hata olsa olsa Avukatta olabilir. Belgeyi hakim ya da kalem memurları yiyecek değildir ya!

Tekrar geçmiş olsun diyor. (Aslında geçmiş olsuna ihtiyacınız yok, kimlerin ihtiyacı olduğu çok açık) Bu işten hakkınızı sonuna kadar almış bir şekilde çıkmanızı en içten duygularımla temenni ediyorum.