Mesajı Okuyun
Old 20-06-2009, 11:00   #2
erkoo1733

 
Varsayılan

sayın meslektaşım Yargıtay 12. H.D'nin 11.10.1994 tarihine ait 2 kararı var. Yalnız belirttiğiniz esas ve karar numaralarıyla Sinerji programında yaptığım arama da sonuç vermiyor. Sanırım esas numarası ya da karar numarasında bi yanlışlık var. Bulduğum 2 karar da aşağıda...

T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi

Esas: 1994/11759
Karar: 1994/12131
Karar Tarihi: 11.10.1994

ÖZET: İhtarname tebliği zorunluluğu üst sınır ipotekleri içindir. Kesin borç ipoteğinde borçluya ihtarname gönderilmesi gerekmez. Mercice bu yön gözetilerek şikayetin reddine karar verilmek gerekir.


(2004 S. K. m. 149, 150)

Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 5.9.1994 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Takip dayanağı ipotek akit tabloları kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva etmektedir. İİK. 149. maddesi uyarınca borçluya icra emri tebliğinde bir usulsüzlük yoktur. İİK’nun 150/1. maddesi hükmüne göre cari hesap kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen nakti veya gayrinakdi krediyi kullandıran tarafın ibraz ettiği ipotek kayıt tablosu kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva etmese dahi krediyi kullandıran taraf, krediyi kullanan tarafa ait cari hesabın kesilmesini veya kısa, orta, uzun vadeli kredi hesabının muaccel kılınmasına ilişkin hesap özetinin veya gayri nakti kredinin ödenmiş olması sebebiyle tazmin talebinin noter marifetiyle krediyi kullanan tarafa gönderildiğine dair noterden tasdikli bir suretini icra müdürüne ibraz ederse İİK’nun 149. maddesi uyarınca işlem yapar. Bu maddede söz konusu edilen ihtarname tebliği zorunluluğu üst sınır ipotekleri içindir. Kesin borç ipoteğinde borçluya ihtarname gönderilmesi gerekmez. Mercice bu yön gözetilerek şikayetin reddine karar verilmek gerekirken, ihtarnamenin tebliğinin usulsüz olduğundan bahisle icra emrinin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.

Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.10.1994 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

.................................................. ...

T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi

Esas: 1994/20
Karar: 1994/12103
Karar Tarihi: 11.10.1994

ÖZET: Taraflar arasındaki kira sözleşmesinde ilk yılı takip eden yıllar için yapılacak artış yönünden belli bir oran belirtilmemiş, devlet ihaleleri genelgesinde belirlenecek yıllık kira artış oranından az olmamak üzere idarece tespit ve takdir olunacağı kabul edilmiştir. İdarenin tek taraflı olarak tespit ettiği kira bedeli kiracıyı bağlamaz. Bu farkın istenilip istenilemeyeceği yargılamayı gerektirip dar yetkili mercide uyuşmazlığın çözülemeyeceği gözetilerek kira farkı alacağına ilişkin itirazın kaldırılması talebinin reddi gerekirken kabulü isabetsizdir.


(6570 S. K. m. 14)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki her iki taraf vekilleri tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 5.9.1994 tarihinden gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: 1) Tarafların iddia ve savunmalarına, dosyadaki bilgi ve belgelere, kararın dayandığı gerekçeye göre alacaklı Hazine, vekilinin temyiz itirazları yerinde değildir.

2) Borçlu vekilinin temyizine gelince; Taraflar arasındaki kira sözleşmesinde ilk yılı takip eden yıllar için yapılacak artış yönünden belli bir oran belirtilmemiş, devlet ihaleleri genelgesinde belirlenecek yıllık kira artış oranından az olmamak üzere idarece tespit ve takdir olunacağı kabul edilmiştir. İdarenin tek taraflı olarak tespit ettiği kira bedeli kiracıyı bağlamaz. Bu farkın istenilip istenilemeyeceği yargılamayı gerektirip dar yetkili mercide uyuşmazlığın çözülemeyeceği gözetilerek kira farkı alacağına ilişkin itirazın kaldırılması talebinin reddi gerekirken kabulü isabetsizdir.

Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda 2. bentte, yazılı nedenle İİK.366. ve HUMK.428 maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.10.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları

Kolay gelsin...........