06-06-2009, 18:25
|
|
|
alacaklıdan mal kaçırma iddiası
Mevcut bir dosyamda meslektaşlarımın görüşlerini rica ediyorum.
Müvekkil, market şubesi açmak üzere A şahsının dükkanındaki bir kısım malları satın alıyor.(faturalı)Ayrıca mal sahibi ile kira sözlşemesi yapıyor, işyeri açılışını bildiriyor vergi levhası vs. işlemlerini de usulüne uygun olarak tamamlıyor. Ancak A şahsının öncesinden doğan borçları nedeni ile işyerinde haciz yapılarak müvekkilin istihakak iddiası tutanağa geçiriliyor. (A şahsına ait işyeri ticaret sicil kayıtlarında kapanmış görünmüyor ve adres de aynı). Biz istihkak davasını açtık. Karşı taraf İİK 44 ve BK.179 a dayanmak sureti ile cevaplarını sundu :
1-Mevcut olayda borçludan yazarkasa, dolap vs. gibi eşyaların satın alınmış olması bir devir olarak kabul edilir mi?
2- Müvekkil, borçlunun bu durumunu hiç bir şekilde bilmeden satın alma işlemini gerçekleştiriyor. Akrabalık veya öncesinde tanışıklık, hukuki bağ kuracak herhangi bir husus da mevcut değil. Ancak durum yine de çok lehimize görünmüyor. Açıklamaya çalıştığım olayda lehimize bir Yargıtay kararı var mıdır (ben bulamadım) veya başkaca kullanabileceğimiz argumanlar neler olabilir?.
|