Mesajı Okuyun
Old 05-06-2009, 17:05   #1
Av.M.Yücel

 
Varsayılan Stajyer avukatlar: Güvencesiz çalışmak istemiyoruz

Stajyer Avukatlar İnisiyatifi İstanbul Barosu önünde bir basın açıklaması yaparak, avukatlık mesleğinin henüz staj evresinde piyasalaşmaya başladığına dikkat çekerek, iş güvencesi talep etti.

Stajyer Avukatlar İnisiyasitifi İstanbul Barosu önünde bir basın açıklaması yaparak avukatlık mesleğinin henüz staj evresinde piyasalaşmaya başladığına dikkat çekti. Stajyer avukatlar, iş koşullarının acilen iyileştirilmesini ve öncelikle mesleki gelişimine yönelik olması gerektiğini bu nedenle nitelikli ve sosyal güvenlik hakkı sağlanmış bir staj dönemi talep ettiklerini açıkladı.

25 Nisan'dan bu yana haklarını elde edebilmekiçin İstanbul’da imza kampanyası düzenleyen stajyerler, stajyer avukatlardan topladıkları 700’ü aşkın imzayı basın açıklamasının ardından İstanbul Barosu’na teslim ettiler.

"Stajyer avukat sömürüsüne son" yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında "Köle değiliz stajyeriz" "Güvencesiz çalışmak istemiyoruz" "Sosyal güvenlik hakkı istiyoruz" ve "Nitelikli staj bağımsız savunma" sloganları atıldı.

Stajyer avukatlar yaptıkları açıklama ile imza kampanyasını sona erdirdiklerini, bundan sonraki süreçte hak arama mücadelelerini tüm yurt çapına yayarak, yasa değişikliği talebi ile TBMM’ye yönelteceklerini bildirdiler.

Yapılan açıkla ile Stajyer Avukatlar İnisiyatifi şu taleplere yer verdi:

1) Stajın ilk altı ayını kapsayan adliye stajı süresince adalet bakanlığı tarafından stajyer avukatlara ödenek ayrılmalı, stajın ikinci altı ayında ise yanında staj yapılan avukat tarafından hakkaniyete uygun bir ödenti sağlanmalı, bu ödentinin asgari ücreti Barolar Birliğince belirlenmeli.

2) Talep eden ve ödeme zorluğu çeken stajyer avukatların avukatlık ruhsatı masrafları Avukatlık Kanunu'nun 27. maddesinde düzenlenen bütçeden karşılanmalı.

3) Stajın ilk altı ayının geçirildiği mahkeme kalemlerine, bu kalemlerden ve adliye stajının seyrinden sorumlu olan hakim-savcılara yönelik bir genelge yayınlanmalı, bu genelgede avukatlık stajının adliye stajını içeren ilk altı aylık kısmının işlevi ve içeriği ayrıntıları ile anlatılarak, bu süreç boyunca esas alınması gerekenin stajyerlerin mesleki eğitim ve gelişiminin sağlanması olduğu belirtilmeli.

4) Bünyelerinde stajını ifa etmekte olan avukat stajyerlerine mesleki gelişim ve eğitimleriyle bağdaşmayan işler yaptırılarak staj döneminin gereğine aykırı davranılması halinde bu uygulamaları yaptırıma tabi kılacak bir disiplin hukuku unsuru oluşturulmalı.

5) Staj döneminde kullandırılan krediler geri ödemeli olmaktan çıkarılarak burs olarak kullandırılmalı ve daha önce kredi kullanmış olup henüz geri ödememiş olan avukatların borçları silinmeli.

Kaynak : soL (HABER MERKEZİ)