05-06-2009, 16:05
|
#1
|
|
Vefat Eden Eşin Verdiği Para İle Evin Geri Verilmemesi ?
Olay : Vefat eden eş ve kocası Konya ilinde ikamet etmekte iken Eskişehir'den ev almak istiyorlar ve iş nedeniyle bizzat gidip resmi işlemleri yapamadıkalrından vefat eden eşin Eskişehir'de ikamet eden kız kardeşi adına ama kendi namlarına (hiç bir yazılı sözleşme vb. belge yoktur.) ev almaları için emeklilik ikramiyesini (40.000 TL) Ziraat Bankası yolu ile havale ederek göndermesi ve bu evi vefat eden eşin kız kardeşi adına tapuya kaydetmeleri, daha sonra ise tayinlerinin Eskişehir'e çıkması neticesinde 3-4 aylığına söz konusu evde oturmaları (mevzubahis evi satın alırken satan kişinin ve emlakçının da, esasında tapunun her ne kadar vefat eden eşin kız kardeşine kayıtlı da olsa evi asıl vefat eden eşin aldığını bildikleri ve bu konuda tanıklık yapabileceklerini belirteyim.) ardından eşin vefatıyla beraber kocanın evin tapusunu vefat eden eşin kız kardeşinden istemesi ve bu talebinde reddiyle ortaya çıkan anlaşmazlıktır.
Koca; eşinin kız kardeşi üzerine olan tapulu dairenin parasının vefat eden eşinin emeklilik ikramiyesi tutarı kadar olduğunu (emeklilik ikramiyesinin bankadan çekildiğindeki dekontu ellerinde.) fakat söz konusu 40.000 TL'yi eşinin Konya'dan Eskişehir'e kız kardeşi adına havale ettiğindeki dekontun ise ellerinde olmadığını fakat havale edilenin adını, havalenin çekiliş tarihini ve havale miktarını bildiğini, söz konusu ev satın alındığında ise kız kardeş tarafından telefon yolu ile şu şu numaralı pafta/ada vs.li yerin alındığının bildirildiğini ve bu bilgiyi de vefat eden eşin el yazısı ile bir müsvedde kağıda yazdığını belirtmiştir.
Koca; çocuğunun da hakkı olan bu dairenin eşinin akrabaları tarafından adeta gasp edilmesine ve "yetim hakkı"nın teyze-dayı tarafından yenilmesine içerleyip söz konusu şahıslar adına neler yapabileceğini sormuştur.
Mahkemeye vermeden evvel havalenin yapıldığı banka dekontunun delil olarak istenebilip istenemeyeceği hususunu sormuş olup bu konuda ne yapabileceğimizi siz tecrübeli büyüklerime sormak istiyorum ? Zira banka dekontunda havale edilen miktar yüksek olduğundan gönderiliş sebebi sorulmuş olabilir ve ev alımı için gönderildiği gibi bir kayıt oraya düşülmüşse elde kuvvetli bir delil söz konusu olabilir diye düşünüyor.
Ayrıca koca; vefat eden eşinin erkek kardeşi ile arasında geçen telefon görüşmesini kayda alıyor ve bu kayıtta tüm bu hususların açık açık geçtiğini ifade ediyor. Bu telefon kaydı mahkemede ne kadar itibar görür ?
Kısaca size sormak istediğim havale ile gönderilen paraya ait bilgileri bankadan ne şekilde isteyebiliriz ? Oradaki dekontta havale sebebi yazmıyorsa davayı ne olarak açabiliriz ? Eldeki ses kayıdı ve taık ifadeleri ne derecede itibar görür ? Bundan sonra nasıl bir hukuki yol izlenmelidir.
Saygılarımla...
|