Mesajı Okuyun
Old 30-05-2009, 23:05   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mustafayıldız
Arkadaşlar merhaba
bir müvekkilimiz bir şirketle 5000 adet boru alım sıtımı için anlaşma yapmış, bu anlaşma gereği malların hemen teslimi gerekir. buna karşılık müvekkil de bu mallara karşılık 5 adet çek düzenleyip vermiştir. bu çeklerin ödeme tarihleri ve seri numaraları sözleşmede yazılıdır. çeklerden biri ödenmiştir. ancak gelinen aşamaya rağmen borular müvekkile teslim edilmediği için, müvekkil de sözleşmeyi feshettiğini ve çeklerin iadesini istediğini beyan noter ihtarnamesi gönderir. buna de ses çıkarmayan karşı taraf için ne yapabiliriz. çeklerin bedelsiz kalması nedeniyle menfi tespit davası mı açmalıyım, yada başka bir yöntem varmı, mahkeme ihtiyati tedbir kararı verir mi,
görüşü olan ve içtihat olan arkadaşlardan yardım rieca ediyorum.

Cengiz Bey ne yapılması gerektiğini yazmış, ben de maddesini yazayım: İİK.72. maddeyi ve TTK.599/son fıkrayı okursanız, sanırım durumu daha net görürsünüz.

Bu tür problemler çok yaşanıyor. Malı teslim almadan karşılığı bedel için çek vermek, bir nevi peşin ödeme gibidir. Alıcı, o malı almadan peşin (nakit) ödeme yapmak zorunda değilse, ne diye çek keşide edip verir bunu bir türlü anlayamıyorum.

Ben avukatlığını yaptığım ve çek kulllanan kişi ve/vya şirketlere şunu öneriyorum:

Malı teslim almadan asla çek vermeyin!

Çeki veriyorlar ondan sonra "Yandı bitti kül oldu" misali iş Allaha kalıyor...