Mesajı Okuyun
Old 29-05-2009, 23:37   #5
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.fundasin
Değerli meslektaşlarım benim sormak istediğiğm husus kısaca şöyledir;
İşçi olan müvekkil,işveren ile 4 yıllık belirli süreli iş sözleşmesi imzalıyor.Aynı gün aynı anda işverenle aynı şartlarda bu kez 1 senelik iş akdi imzalıyor.Müvekkile 4 yıllık sözleşmenin önemi olmadığı asıl geçerli olanın 1 yıllık sözleşme olduğu söyleniyor.Öğrenmek istediğim bu sözleşmelerden hangisine itibar edilmesi gerektiğidir.Müvekkil bir yıl dolunca iş yerinden ayrılmak istiyor.4 yıllık sözleşme geçerli kabul edilirse müvekkil cezai şart ödemek zorunda kalacak.Ceva<plarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın av.funasin;

Bu sözleşmenin belirsiz süreli sayılması ihtimalinden bir önceki mesajımda da bahsetmiştim.

Şayet sözleşmenin belirsiz süreli olduğu kabul edilmezse, dile getirilmesi gereken (lehinize ve aleyhiniz olabilecek) hususlar şunlar olabilir:

1- Her ikisi de aynı tarihli sözleşmelerin hangisinin önce, hangisinin sonra imzalandığının ispatında güçlük yaşanacaktır.
2- Tarafların anlaşarak sözleşmeyi her zaman değiştirebilecekleri düşüncesiyle sonraki sözleşmeye geçerlilik tanımak gerekir.
3- İkinci sözleşmede artık bağımlılık unsuru oluştuğundan, işçinin gerçek iradesini yansıtmadığı öne sürülebilir. (Somut olay için ihtimal dışı elbette. )
4- İşçi lehine yorum yapmak gerektiğinde, hangi sözleşmeye kıymet verilmelidir? Bir çok alternatifte 4 yıllık sözleşmenin, işçinin daha lehine olduğu da söylenebilirdi.Ancak netice itibariyle bu uyuşmazlık hakim önüne geldiğinde, bir an evvel sözleşmeden kurtulmak isteyen işçinin lehine olan, 1 yıllık sözleşmeye kıymet vermek olacaktır.


SOMUT OLAY BAKIMINDAN;

1- Menfaatlere uygunsa, sözleşmenin aslında belirsiz süreli olduğunu iddia etmek ve ihbar önellerine uyarak sözleşmeyi her zaman feshedebilmek bence denenebilecek bir yoldur. Yani dilerseniz, 1 yılı beklemenin de gereksiz olduğu savunulabilir. Aynı gün içinde, hem 4 yıllık hem de 1 yıllık sözleşmelein imzalanması, belirli süreli sözleşme yapmayı gerektirecek bir durum olmadığına karinedir. (Doktrinde, sözleşmenin tekrarlanmasında esaslı neden aranması gerektiğini, ilk kez sözleşme yaparken böyle bir kriter aranmadığını savunanlar da var. Ancak Yargıtay ilk kez sözleşme yaparken de esaslı bir neden arıyor.)

2- Müvekkilin talebi doğrultusunda, 1 yılın sonunda sözleşmenin feshedilmesi halinde ise, işçi aleyhine açılacak muhtemel davada, davanın reddedilebilme ihtimali bence olabildiğince yüksektir.

Saygılar,