Mesajı Okuyun
Old 27-05-2009, 12:57   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ruhan
selamlar,
müvekkil kendi ürünlerinin pazarlamasını yapan tamamen bağımsız çalışan bir kişiye veya şirkete kendisine ait bir aracı kullanması amacıyla teslim etmek istiyor. uzun süreli kira sözleşmelerinde olduğu gibi aracın kasko ve zorunlu trafik sigortasını müvekkil kendisi karşılayacak fakat bunun dışındaki herşey kullanıcıya ait olacak. sözleşmeyi noter tasdikli yapacağız. şimdi söleşmeyi hazırlıyorum da sözleşmememe tam olarak isim bulamadım. sebebine gelince;2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 85. maddesi, trafik kazası zararından sorumluluğun ( kurtuluş sebepleri ileri sürülüp ispat etmedikçe ) işletene ait olduğunu belirlemiştir. İşleten ise aynı Kanunun 3. maddesinde; "araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın UZUN SÜRELİ KİRALAMA, ariyet veya rehin gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere, işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır" şeklinde tarif edilmiştir.
1-ben sözleşmeme ariyet sözleşmesi desem karşılığında para olmasa dahi bir hizmet alınıyor. karşı taraf ürünleri pazarlıyor. (karşı tarafla müvekkil arasında bayilik vs. gibi hiçbir yazılı ilişki yok.) ariyet karşılıksız olmalı diye düşünüyorum. sözleşme bu sebeple ariyet olmaktan çıkıyor mu? ayrıca sözleşmede bütün masraflar kullanıcıya ait olacak örneğin benzin, ogs, trafik cezaları, kazaya karışma durumunda meydana gelebilecek zarar ziyan, hukukki ve cezai sorumluluk vs.
2- sözleşmeme kullandırma sözleşmesi gibi bir başlık koysam bu seferde işleten tanımında yeralan vasıfla ilgili olarak işletenin sorumlu tutulacağı durumlarda müvekkil problem yaşar mı acaba?
herkese paylaşacağı fikirler için şimdiden teşekkürler.

Borçlar kanunu 299. maddede de tanımlandığı üzere Ariyet sözleşemsinde, zaten bedel olmaz. Bedelsiz kullanım söz konusudur. Bu itibarla sizin de vurguladığınız gibi ariyet sözleşmesi yapmanıza engel yoktur.