Mesajı Okuyun
Old 01-08-2006, 22:57   #1
mslmklvz

 
Varsayılan Üretİm Falİyetİne Son Verİlmesİ Nedenİyle İŞ Akdİnİn Feshİ

İş güvencesi kapsamındaki bir işçiye işveren ‘…adresinde bulunan işyerimiz üretim faliyetine kesin ve devamlı surette son verilerek 30.09.2006 tarihinde kapatılacaktır. Bu nedenle 02.10.06 pzrtesi günü … adresindeki ( il dışı ) işyerimizde işbaşı yapmanız gerekmektedir.Bu konudaki muvafakatinizi 6 iş günü içerisinde bildirmenizi rica ederiz İş başı yapmak istemeyen işcilerin iş akitleri … tarihinden itibaren fesholunacaktır.‘ şeklinde bir yazı imzalatmak istemiş bunun üzerine işçi bu durumu kabul etmediğine dair bu yazıyı imzalamıştır.İşci şu an henüz işyeri kapanmadığından çalışmaya devam etmekte , ancak il dışındaki adreste çalışmayı da kabul etmemiştir.


Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
MADDE 22.
- İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.



Şimdi bu durumda işçinin iş akdi fesholduğunda işçi kıdem tazminatına hak kazanacak mıdır? İşverenin feshi geçerli bir nedene dayanmakta mıdır?İşci kendisi işverenin feshetmesini beklemeden bu nedenle iş akdini feshedebilir mi?