Mesajı Okuyun
Old 21-05-2009, 23:28   #7
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

İlk haciz üzerine satılan malın tutarı vezneye girinceye kadar haciz yapılabilir şeklinde değilde "İlk haciz üzerine satılan malın tutarı vezneye girinceye kadar aynı derecede hacze iştirak edilebilir." şeklinde bir kanun hükmü söz konusudur.

Sizin olayınızda icra dairesi haklı durumdadır ancak gerekçesi yanlıştır. Husus "teminat mektuplarının niteliğine" yöneliktir.

Aşağıda kararı sunuyorum.

T.C.
YARGITAY
Onikinci Hukuk Dairesi Esas No: 2002/11241 Karar No: 2002/12288 Tarih: 10.6.2002
  • TEMİNAT MEKTUBUNUN FONKSİYONU ( Teminat Mektubunun veya paraya Çevrildikten Sonra Artan Paranın Bir Başka İşten Dolayı Haczedilemeyeceği - Teminat Mektubunun Kıymetli Evrak Sayılamayacağı )
  • KIYMETLİ EVRAK NİTELİĞİ ( Teminat Mektubunun Fonksiyonu - Teminat Mektubunun veya paraya Çevrildikten Sonra Artan Paranın Bir Başka İşten Dolayı Haczedilemeyeceği )
  • BAŞKA BİR İŞTEN DOLAYI haciz ( Teminat Mektubunun Fonksiyonu - Teminat Mektubunun Kıymetli Evrak Sayılamayacağı )
ÖZET :
Teminat mektubu, hisse senedi veya tahvil gibi kıymetli evrak niteliğinde olmadığından mektubun kendisinin haczi mümkün değildir. Ayrıca teminat mektubu hangi iş için verilmiş ise onun için haczedilip paraya çevrilebileceğinden başka bir işten dolayı bu paranın haczi mümkün değildir.
DAVA :
Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR :
Borçlu Belediyenin Ankara 10. İcra Müdürlüğünün 2001/9715 sayılı dosyası için haczin kaldırılmasına yönelik olarak Ankara 11. İcra Tetkik Mercii Hakimliğinin 2002/30 sayılı kararı doğrultusunda teminat mektubu ibraz ettiği anlaşılmaktadır. Bir banka tarafından verilen teminat mektubu dolayısı ile banka muhtemel bir rizikoyu garanti ederek muhatap lehine ödeme taahhüdü altına girmektedir. Teminat mektubu hisse senedi veya tahvil gibi kıymetli evrak niteliğinde olmadığından mektubun kendisinin haczi mümkün değildir. Ayrıca teminat mektubu hangi iş için verilmiş ise onun için haczedilip paraya çevrilebileceğinden başka bir işten dolayı bu paranın haczi mümkün değildir.
Bu nedenle borçlu belediyenin başka İcra dosyasındaki borcundan dolayı bu dosya için verilen teminat mektubunun paraya çevrilmesinden sonra arta kalan miktarın haczi mümkün değildir. Mercice şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.
SONUÇ :
Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 10.6.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.