Mesajı Okuyun
Old 19-05-2009, 21:29   #2
Av. Ö.Erol Yavuz

 
Varsayılan

Limited şirkette, sermaye koyma borcu; paydan kaynaklanan, pay sahipliği sebebiyle oluşan bir borçtur. Bu sebeple, sermaye koyma borcunun paya sahip olan ortak tarafından yerine getirilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum.

Sermaye koyma borcu tayin edilen müddet içinde yerine getirilmediği takdirde ortak, temerrüt faizini ve şirket mukavelesine cezai bir şart konmuşsa bunu da ödemekle mükelleftir. ( TTK m.529/1)

Noter marifetiyle ve on beş günden aşağı olmamak üzere tayin edilecek müddetlerle iki defa yapılan ihtara rağmen sermaye koyma borcunu ödemiyen ortak ise şirketten çıkarılabilmektedir. (TTK m.529/2)

Sermaye koyma borcunun paya ilişkin bir borç olduğu, öncelikle ortak sıfatına sahip kişi tarafından yerine getirilmesi gerektiği, 531.madde metninden de anlaşılmaktadır.

Maddeye göre, çıkarılan ortağın payı paraya çevrildiği halde, elde edilen para şirkete olan borcuna yetmediği takdirde, adı geçen ortağın pay defterine kaydedildiği tarihten önceki beş yıl içinde pay defterine kayıtlı bütün selefleri, aradaki farktan dolayı şirkete karşı ikinci derecede mesul olurlar. Çıkarma tarihine göre en az on yıl evvel ortak sıfatını kaybetmiş olanlar ise bu hükümden müstesnadır. Bu mesuliyet, kayıt sırasına göre olup ödemede bulunan eski ortağın, kendisinden önce gelen kimselere rücu hakkı vardır. (TTK m.531)

Noterler tarafından, tebligat yasasının 35.maddesine göre tebligat yapılması mümkün değilse de, tebligatın ilanen yapılması mümkündür.

Saygılarımla.