15-05-2009, 00:56
|
#4
|
|
Sayın Hukuka Saygı;
1) Alıcıya, irsaliyenin satıcıda kalacak suretini de aslı gibi imzalatmalı. Eğer mal anbar(nakliye firması) aracılığı ile gönderiliyorsa bu onların sorumluluğundadır ve teslim ettikleri kişiden imza alırlar. Talebiniz halinde imza aslını içeren belgeyi size vermek zorundadırlar. Ancak, vermedikleri takdirde teslim edilen kişinin imzasını içeren belge ile kime teslim edildiğine dair açıklayıcı bilgi verilmesini, aksi takdirde kendilerinden tazmin edeceğinizi belirttiğinizde gerekli bilgi ve belgeyi veriyorlar. Kopya imza değil, asli imza taşıyan irsaliye ya da anbar teslim belgesi malı teslim ettiğinize dair kanıt teşkil etmektedir. İmzanın inkarı aynı zamanda suç da oluşturmaktadır.İnkar ederse imza incelemesi yollarına gidilir.
2) Belirttiğim usullerle faturayı teslim ettiğinizi ispatlamanız, defter ve belgeleriniz ile birlikte lehinize delil teşkil edeceğinden mahkemece lehinize karar verilmesi için gereklidir. Ancak, her halükarda unutmayarak kesinlikle 'tarafların defter ve belgeleri üzerinde bilirkişi incelemesi' istemeniz gerektiğinden ve istediğinizde faturanın karşı tarafa teslim edildiğini kanıtlayamazsanız bile, defter ve belgeleriniz noter onaylı ve muhasebe usulüne uygun ise, bu faturayı da usulüne uygun kayıt etmiş iseniz bilirkişi raporu mahkemede lehinize kanıt olarak değerlendirilecektir. Özellikle karşı taraf da tacir ise, büyük bir olasılıkla faturayı defterine işlemiş olacaktır ki, bu durumda genellikle defter ve belgeleri ibraz etmekten kaçınmaktadırlar. Bu da davacı alacaklı taraf lehine sonuçlanmaktadır.
(Her halükarda hukuki(hakkın) güvenliğin belge düzenine uymak esasına dayalı olduğunu, buna uymamanın sakıncalarına ve zararlarına katlanmaya da hazır olunması gerektiğini, çünkü mahkemelerin farklı kararlar verebildiğini müvekkile anlattıktan sonra gerisini sıkıntı etmeye gerek yok.)
Yararlı olabildimse ne mutlu.
Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
|