Mesajı Okuyun
Old 14-05-2009, 01:56   #2
Av.YBayrak

 
Varsayılan

Sevgili Meslektaşım;
İrsaliye farklı şeydir, fatura farklı.
Fatura irsaliyeli fatura değil ise, -ki öyle olsa zaten sorununuz olmaz- İrsaliye ile faturanın teslim edildiğini ispatlayamazsınız.
İrsaliye ile malın teslim edildiğini ispatlarsınız.
Fatura ile ise, alacağınızı talep etmiş olursunuz. O nedenle, Teslim edilen mala dair belge olan irsaliyedeki tarihten başlayacak ayıp nedeniyle itiraz süreleri ve prosedürü farklıdır; fatura ile talep ettiğiniz alacağa ise karşı tarafa faturayı teslim ettiğiniz günden itibaren 8 (sekiz) gün itiraz süresi vardır ve değişmez. Yani, siz, karşı taraftan bir para alacağını talep edebilmeniz için yalnızca irsaliyeyi değil, faturayı karşı tarafa teslim etmelisiniz ve faturanın tesliminden itibaren borçlunun yasal itiraz süresi olan 8 gün içinde itiraz etmediği takdirde alacağı talep edebilirsiniz. Yoksa, bu süre dolmadan yapacağınız talebe elbette itiraz edebilir ve takibiniz durdurulabilir.
Ayrıca, faturanın karşı tarafa teslim edildiğini karşı tarafın imzası ile tespit etmek zorundasınız. Bunun için de, ya noter vasıtasıyla faturayı göndereceksiniz, ya da İadeli Taahhütlü Mektup ile göndereceksiniz. İadeli taahhütlü mektup ile gönderirseniz, karşı tarafın adresinin altına : "bu zarfta ../../... tarih ve .... sayılı fatura vardır" diye yazmanız gerekmektedir. Karşı taraf iade kartında adresinin olduğu bu sayfayı imzalayarak mektubu alacağından, faturayı karşı tarafa gönderdiğinize dair kanıt teşkil eder. Bu gönderiyi APS İadeli Taahhütlü yaparsanız hemen teslim edilir.
İyi çalışmalar ve kolaylıklar dilerim.