13-05-2009, 18:19
|
#7
|
|
Sayın Alphukuk,aşağıdaki bilgiler faydalı olur umarım;
Evlilik Birliğini Temsilen Yapılan Borçlardan Sorumluluk
Birliği beraberce yönetme hakkına sahip olan eşler (TMK Mad.f.2) ortak yaşamın devamı süresince ailenin günlük (ör.Beslenme , giyim vb.)187 ihtiyaçları için evlilik birliğini temsile de eşit derecede yetkilidir (TMK Mad. 188 f.1). Birliğin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan hukuki işlemlerde temsil yetkisi kullanıldığından , eşlerden birinin bu maksatla yaptığı işlemlerden diğer eş de üçüncü kişilere karşı müteselsilen ve bütün malvarlığıyla sorumludur (Öyle ki evliliğin butlanla sakat olması dahi eşleri bu sorumluluktan kurtarmaz188.) TMK ‘nın 189. maddesi , TMK Mad .186.f.3’ün ‘’Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar’’hükmüyle de örtüşmektedir.
Evlilik birliğinin günlük ihtiyaçlarını aşan harcamalardan (ör. Araba yada çamaşır makinesi ) dolayı diğer eşin üçüncü kişilere karşı sorumlu olabilmesi için kural olarak diğer eşin muvafakatinin alınması gerekir. Ancak :
-Eş , haklı sebeplerle hakim tarafından yetkili kılınmışsa ,
-Birliğin yararı bakımından gecikmede sakınca bulunur ve diğer eşin hastalığı, başka bir yerde olması veya benzeri sebeplerle diğer eşin rızasının alınmadığı veya alınamadığı durumlarda , yapılan işlemlerden de muvafakati alınamayan eş müteselsilen sorumludur (TMK Mad. 188).
|