Mesajı Okuyun
Old 13-05-2009, 09:10   #1
Av.Barış

 
Varsayılan Hâkim ve savcılara göre yargı ‘bağımsız’ değil

TESEV’in yaptığı bir araştırma, hâkim ve savcıların büyük bölümünün yargının bağımsız olmadığı yolundaki eleştiriye katıldığını ortaya koydu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) için yapılan “Demokratikleşme Sürecinde Hâkim Ve Savcılar, Adalet Biraz Es Geçiliyor” başlıklı araştırmaya göre, hâkim ve savcıların büyük bölümü, yargının bağımsız olmadığı kanaatine katılıyor.
TESEV’in Algılar ve Zihniyet Yapıları dizisinde yapılan iki araştırma, “Demokratikleşme Sürecinde Hâkim Ve Savcılar” ile “Demokratikleşme Sürecinde Toplumun Yargı Algısı” dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Ankara Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Yrd. Doç. Dr. Eylem Atılgan ve Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Suavi Aydın’ın yaptığı araştırmalarda, hâkim ve savcılarla, toplumun yargı konusundaki görüşleri yer alıyor.

‘Bağımsızlık sistem sorunu’
2007 yılında Ankara, İstanbul, Trabzon ve Diyarbakır’da 51 hâkim ve savcıyla derinlemesine görüşme yöntemiyle yapılan araştırmaya katılanların büyük bölümü, yargının bağımsız olmadığı eleştirilerine katılıyor.
Katılımcıların bir bölümü yargı bağımsızlığını sistem sorunu olarak değerlendirirken, bir bölümü uygulamalardan, bir bölümü de yargı mensuplarından kaynaklandığını düşünüyor. Görüşmecilerden birisi sorunu şöyle dile getiriyor: “Türkiye bir kere hukuk devleti değil ki, yargı bağımsız olsun.”
Araştırmaya katılan savcılardan birisi ise, sistemin baskılara açık olduğunu belirterek şu ilginç yorumu yapıyor:
“Bugüne kadar hiçbir baskı görmedim ama oluyor. En basitinden Ferhat Sarıkaya (Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı) arkadaşımız. Van savcısının meslekten ihraç edilmesi, bana göre son derece yanlış bir karardır. Bir kişi yazdığı iddianameden dolayı meslekten atılamaz.”
Hâkim ve savcılara göre, kendilerini denetleyen birimin Adalet Bakanlığı bünyesinde yer alması da, yargı bağımsızlığını zedeliyor.

‘Mahkemeden korkuyoruz’
Toplumun yargı algısının ele alındığı araştırmaya göre ise, mahkemeye gitmek halkın büyük bölümü için korkutucu bir durum. 20 ilden 59 görüşmecinin katıldığı araştırmaya göre, halkın arasında maddi gücü olanların ve prestijli kişilerin mahkemelerde kayırıldığı, davalarda derin inceleme yapılamadan karar verildiği, insanlara değer verilmediği ve buna benzer nedenlerle adaletin tecelli edemeyeceği gibi kanaatler var.

Kaynak : Milliyet