Mesajı Okuyun
Old 11-05-2009, 17:31   #1
Gamze Dülger

 
Varsayılan Sermaye Koyma borcunun ilgilisi kimdir ?

Sayın meslektaşlarım,

Yedi ortaklı bir limited şirkette,esas sermayenin %50 hissesi yabancı ortağa aittir.Yabancı ortak bu hissenin %25'ini yine yabancı başka bir otağa devretmiş ve devir ortaklar kurulunda karara bağlanıp,ticaret sicile işlenmiştir.

Devir,%50 hisseye sahip yabancının, sermaye koyma borcunu henüz yerine getirmeden yapılmış ve şirketçe kabul edilmiştir.

Devir sözleşmesinde,"%25 hisseye tekabül eden sermaye hak ve alacaklarının " ..... Tl bedelle devredildiği yazılmaktadır.

Devir edenin Türkiye'de bir adres bildirmiş olup,bu adres başka bir ortağa aittir.Devralan Türkiye'de adres bildirmiş olup,bu adreste şirketin muhasebecisinin adresidir.

Her iki şahısta süresinde taahhüt edilen sermayeyi ödememiş olup,borç aslında muaccel olmuştur.

1-Sermaye koyma borcu,aslen taahhüt edene ait olup,devreden sermaye koyma borcunu yerine getirmemektedir.Devir alanda tayin edilen müddet içinde sermaye koymamıştır.Bu durumda ilk olarak kuruluşta sermaye taahhüdünde bulunandan mı talep edilmeli midir?

2-Ödenmemiş sermaye borcunun vadesi de geçmiş olması sebebiyle payı devir alandan bu borcu talep edebilir miyim?Yoksa,"Devir alan ben bu hisse bedelini nakit olarak devir eden ödedim" diyebilir mi ?Selef sirayeti varmıdır?

3-Her ne kadar ortaklar ana sözleşmede TC. adres bildirmişlerse de,bu adres diğer ortaklara ait olup,iki haklı ihtar sebebiyle çıkarılma kararında tebliğ usulsüzlüğü iddasında bulunulabilirler mi ?

4-Üçüncü maddeye olumsuz cevap vreilmesi halinde Noterler 35. maddeye göre tebliğ yapmadıklarından,ortakları başka nasıl temerrüde düşürebilirim?

Teşekkür ve saygılarımla