Mesajı Okuyun
Old 28-04-2009, 11:06   #1
Av.Mustafa Çiçek

 
Varsayılan Şufa Davasi SÜrerken Tapunun İptal Edİlmesİ Ve GetrİdİĞİ Sorunlar

Değerli Meslektaşlarım önemli bir sorunum var sizlerle paylaşmak istediğim.
Biz üç hissedarlı bir taşınmazın hissedarı olarak ortaklığın giderilmesi davası açtık. Tapu kayıtları gelince hissedarlardan birinin hissesini 3. kişiye (aslında akrabası) sattığını öğrenince bu hisse açısından süresi içerisinde şufa davası açtık. Şufa davasına karar verileceği duruşmada davalı vekili tapu iptal ve tescil davası açıldığını ve payın eski sahibine döndüğüne dair karar getirdi.
Dava devam ederken ilk pay sahibi sattığı akrabasına tapu iptal ve tescil davası açmış ve duruşma günü gelmeden karşılıklı dilekçe vererek celse açılmış. Davalı davayı kabul etmiş ve böylece mahkeme tek duruşmada davayı bizim davanın duruşma gününden önce bitirmiş. Tabii bu karar bizim davaya sunulunca şufa davası konusuz kalmış oldu.

Bu aşamadan sonra biz ne yapacağız. Çünkü şufa davasında da “davacı vekiline davayı tazminatı mı dönüştürecekleri, yoksa yeni maliklere mi yöneltecekleri konusunda beyanda bulunmak üzere süre verdi” Bu tazminat neyi kapsıyor? İkincisi tapu iptali ile eski malik hak sahibi olduğuna göre biz ona ne yöneltebiliriz?
3. soru tapu iptal davasında tapu kaydında şufa davasından konulan ihtiyati tedbir kararı varken mahkeme bize davayı ihbar zorunluluğu yok muydu? Taraf olmadığımız için bu davayı temyiz edemiyoruz.
Ayrıca bu tazminatın kapsamı nedir? Çok uzun sorular oldu ama yardımcı olursanız sevinirim…Çalışmalarınızda başarılar…