|
|
|
|
Merhabalar..
Sağlık Kurulu Raporuna göre Zihinsel,ruhsal, davranış bozukluğu(hafif mental retardasyon IQ:57)%50 olan ve özürlü kadrosunda istihdam edilen işçiye işten çıkartılırken istifa dilekçesi imzalatılmıştır.
Okuma yazma da bilmeyen bu işçinin istifa dilekçesi imzalatılmasının İşçi alacakları açısından bir hükmü olabilir mi? Olayda hangi idari yaptırım ve cezai hükümler uygulanabilir?
|
|
 |
|
 |
|
1- İşten çıkartılan bir kimseye imzalatılan istifa dilekçesi, işçi özürlü olsa da olmasa da geçersizdir. Bu bağlamda, İDDİA ETTİĞİNİZ şekilde, feshin işvren tarafından gerçekleştirildiğini,
işçinin istifa iradesinin olmadığını ispatladığınız takdirde, -müvekkilinizin öznel durumu bir önem arzetmeksizin- işveren feshinin sonuçları (kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, iş güvencesi vs.) doğacaktır.
2-"Zihinsel, ruhsal, davranış bozukluğu(hafif mental retardasyon IQ:57)" olan bir kişinin ayırt etme gücü nedir tam olarak bilemiyorum ancak;
Medeni Kanunun 15. Maddesine göre, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukuki sonuç doğurmaz. (Çalışma isteğinin kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olması ve MK. 16/I. 2. cümle tartışılabilir. ) Bu itibarla istifanın geçersizliği öne sürülebilir.
[
3- Okuma yazma bilmeyen kişi imza da atamaz diye bir kural (bildiğim kadarıyla) yok. Ancak, okuma yazmayan bir kimsenin imzaladığı belgenin, imza sahibinin iradesini yansıtmasına çekinceyle yaklaşılır. Bu sebepledir ki, genellikle belgenin içeriğinin mümziye okunduğuna dair tutanaklar tutulur. Nitekim, noterler de bu şekilde çaşırılar.
 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Borçlar Kanunu Madde 15 |
 |
|
|
|
|
|
|
İmza vaz'ına muktedir olmıyan bir şahıs, imza yerine usulen tasdik olunmuş ve el ile yapılmış bir alâmet vazetmeğe yahut resmî bir şahadetname kullanmağa mezundur.
|
|
 |
|
 |
|
Netice itibariyle, müvekkilinizin imzaladığı belgenin içeriğine vakıf olmadığını genel hükümlere göre ispatlamanız gerektiğini düşünmekteyim.
4- İşten çıkartılan işçiye istifa dilekçesi imzalatılmış olmasının, cebir, tehdit vs. yoksa cezai bir müeeyyidesi olacağını sanmıyorum. Bu konuda Ceza Hukukuyla yakından ilgilenen meslektaşlarımız daha net cevap verebileceklerdir. İdari yaptırım olarak da, müvekkilinizin iş akdi feshi neticesinde, işyerinde özürlü istihdamı yükümlüğüne (sayısal olarak) aykrılık oluşuyorsa sanıyorum sadece bundan kaynaklanan bir yaptırım olabilir.
Saygılarımla,