Sayın üyeler mirasın reddi ile ilgili ve de mirasçıların tereke borçalrından sorumluluğu hususunda görüşlerinizden yararlanmak istiyorum.
Murisin eşi ve yeğenleri mirasta hak sahibi. Furu yok Usul da ölü. 2 Kardeşi var onlar da ölü. Dolayısıyla kardeşlerinin çocukları ve de murisin sağ kalan eşi mirasta haksahibi. Açık kanun hükmü ve de yargıtay içitihatlarından da görülen o ki miras murisin ölümünden itibaren 3 ay içerisinde red edilmeli ya da mirasın resmi tasviyesi talep edilmeli. Murisin ölümü üzerinden yaklaşık 20 yıl kadar süre geçmiş.Ama bu zamana kadar bir tasviye işlemi yapılmadığı gibi kimse de hak sahipliğine yönelik bir işlem gerçekleştirmemiş. Tereke murisin ölüm anındaki gibi duruyor. Murisin sağlığındaki bir dönemden kalan yaklaşık 60 milyarlık elektirik borcu var. Ama terekede borca batık değil çok sayıda gayrimenkulü var. Yani tereke borçalrını karşılamaya yeter düzeyde.
Tedaş bu murisin borçalarından dolayı kolaylıkla kendisinden tahsil edebileceği müvekkil üzerine şu an bir icra takibi yapmış bulunmakta.Olayı bu şekilde özetledikten sonra.Sorum şu:
1. Mirasın reddi müessesesine gidebileceğim gene de bir yol var mı ?
2. Şu durumda hakkında icra takibi yapılan müvekkilim adın sulh hukuk mahkemsinden terekenin tasviyesini talep edebilir miyim. Bu durumda izlemem gereken yol nedir?
3. Bunların dışında takip etmemi önerdiğiniz farklı bir yol olabilir mi?
Bu arada genel içtihatlara rağmen mirasın reddinin süresi içinde yapılmasını zımnen onaylayan bir yargıtay kararını da sizle paylaşmak istiyorum . Tüm bunlar çerçevesinde cevaplarınızı bekliyorum teşekkür ederim şimdiden.