20-04-2009, 22:47
|
#1
|
|
dış cepheye izinsiz yapılan dönerci bacası
Dört katlı bir binanın dördüncü katını satın alan müvekkilim en alt kattaki dönerci dükkanının bacasından çok rahatsız oluyor. Müvekkilim 5 yıl önce bu daireyi satın aldığında bu baca binada mevcutmuş. Ancak dönerciyi işleten şirket bu bacayı kurarken ne müvekkilimden önceki mal sahibinden ne de başka herhangi bir kat malikinden izin veya imza almamış. Dolayısıyla dairesini daha sonra satın alan müvekkilimden de baca ile ilgili izin ya da imzası alınmamış. Dönerci bacası en alttaki dükkanın hizasından binanın çatısının üstüne kadar uzanıyor. Çatıya uzanan baca müvekkilimin penceresinin bir kısmına da sirayet ederek pencerenin tam yanından geçiyor.Baca kat maliklerinden izin alınmadan binanın dış cephesindeki su oluklarının kaldırılması ile kurulmuş ve baca sürekli olarak sorun çıkarıyor. Bacanın çıkarttığı duman ve koku yüzünden müvekkilim yaz aylarında dahi camını açamıyor. Baca sık sık tutuşuyor ve gerek bina gerekse bina sakinlerinin can güvenliği tehlikeye giriyor. Dönerciyi işleten şirket ise müvekkilimin uyarılarına kulak tıkayıp bildiğini okuyor. Biz 1 yıl kadar önce bacanın kaldırılması ile ilgili olarak dönerciyi işleten şirkete “bacanın kaldırılması hususunda ihtarname” çektik. Bir sonuç alamadık. İhtarnameyi çekmemizden bir süre sonra ihtarnamenin muhatabı olan dönerciyi işleten şirket 3. kişilere olan bir takım borçlarından kurtulmak amacı ile şirketin ünvanını ve şirketin kurucularını değiştirdi.(Ancak eski şirketin yetkilileri hala dönerci dükkanının başında, yani herkes bu unvan ve kurucuların değişikliğinin bir danışıklı dövüş olduğunu biliyor.) Yukarıda konu ettiğim bacanın kaldırılması hususunda takıldığım bazı hususlar var, bu hususlarla ilgili bilgi verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Takıldığım hususlar şunlar;
1-) Bu bacanın kaldırılması hususunda açacağım davayı hem şu anda dönerciyi işleten şirkete hem de dükkanın malikine birlikte açabilir miyim?
2-) Dava devam ederken bu sorunlu bacanın kullanılmasının dava sonuna kadar durdurulması hususunda tedbir talep edebilir miyim?
3-) Borçlarından kurtulmak amacı ile sık sık unvan değiştirme alışkanlığında olan, dönerciyi işleten şirket dava devam ederken yine ünvanını ve şirket kurucularını değiştirirse bu durumda yeni kuracakları şirketi davaya dahil etmek mi gerekir?
4-)Bacanın kaldırılması hususunda çektiğimiz ihtarnameden sonra şirketin unvan ve kurucularını değiştirdiğini söylemiştik acaba dava açmadan önce yeni kurdukları bu şirkete de ihtarname çekmek zorunda mıyım?
5-Müvekkilim daireyi baca mevcutken satın aldığı için bu bacayı kabul etmiş sayılır mı? Bu durumda baca yüzünden son derece rahatsız olan müvekkilimin dava açma hakkı ortadan kalkar mı?
|